Hella Haasse

hella-haasse

Hella (Hélène Serafia) Haasse (1918 – 2011) was een Nederlands schrijfster. Zij schreef niet alleen romans, maar ook toneelstukken, essays en gedichten. Haasse schreef vele bekende werken, waaronder Oeroeg en De Heren van de Thee.

Haasse werd geboren in het toenmalig Nederlands-Indië, in Batavia. Haar moeder was pianiste, haar vader financieel inspecteur bij het Gouvernement. Haasse en haar broertje brachten hun jeugd door in Nederlands-Indië. De jonge Haasse had twee passies: lezen en toneelspelen. Ze schreef toneelstukken voor de buurkinderen en begon al op haar twaalfde met het schrijven van een historische roman. Na haar terugkomst in Nederland studeert de schrijfster eerst een tijd Scandinavische taal- en letterkunde, maar besluit vervolgens om naar de toneelschool te gaan.

In 1948 kwam het prozadebuut van Haasse uit, Oeroeg. Dit boek verscheen meteen als boekenweekgeschenk. Dit is haar grote doorbraak geweest. Ze vestigde zich als een belangrijke auteur. De novelle Oeroeg speelt zich af in Nederlands-Indië en in het boek wordt de vriendschap tussen de zoon van een planter en een inlandse jongen beschreven. Dit boek werd in 1993 verfilmd door Hans Hylkema. De eerste grote roman van Haasse is het boek Het woud der verwachting (1949).

G.J. van Bork schrijft over het werk van Haasse: ‘Het is moeilijk om een genretypering van het werk van Hella Haasse te geven. […] In een latere fase van haar schrijverschap maakt Haasse meer en meer gebruik van bestaande teksten als brieven en  documenten. De schrijfster treedt in deze werken voornamelijk op als arrangeur en commentatrice.’

Een van de door Boek2 aangeboden titels van Haasse.

Een van de door Boek2 aangeboden titels van Haasse.

Voor haar werk ontving Haasse verschillende grote literaire prijzen. Zo kreeg ze bijvoorbeeld in 1983 de P.C. Hooft-prijs toegewezen. In 2004 ontving zij de Prijs der Nederlandse Letteren. Haasse is een van de in het buitenland meest gelezen auteurs. Haar werk wordt in maar liefst negentien landen in vertaling uitgegeven.

Benieuwd naar het werk van Haasse? Een kijkje nemen in een oeuvre dat zoveel uitgebreider is dan dat ene boekje op de leeslijst? Koop eens een werk van Haasse bij Boek2.

Het titelaanbod van Hella Haasse bij Boek2 vindt u hier.

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.