De koning van het korte verhaal

Schrijver J.M.A. Biesheuvel (1939) publiceerde zijn eerste verhaal, ‘Het Lieveheersbeest’, in het Hollands Maandblad. Vervolgens debuteerde hij in 1972 met zijn verhalenbundel In de bovenkooi.

biesheuvel1

Biesheuvel heeft vele bundels, met daarin novellen en korte verhalen, gepubliceerd. In 1988 schreef hij het boekenweekgeschenk: Een overtollig mens. Zijn verhalen zijn vaak autobiografisch. Zo schrijft hij over zijn jeugd, zijn depressies, de ervaring die hij opdeed als scheepsmatroos, zijn vrouw, zijn huis, zijn werkkamer, etc. Ook reflecteert hij in zijn verhalen regelmatig op het schrijven.

Het werk van Biesheuvel toont gelijkenissen met het werk van romantische schrijvers uit de negentiende eeuw, maar ook met het werk van schrijvers als Reve en Nescio. Als bouwstenen van het proza van Biesheuvel worden ‘Ironie, wrange humor en veelvuldige literaire allusies […]’ genoemd. [bron] In 2008 verscheen Biesheuvels Verzameld werk. Biesheuvel ontving in 2007 de P.C. Hooft-prijs.

logojmaRGB

Vorig jaar, op 14 februari 2015, werd voor het eerst de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. Een prijs vernoemd naar de meester van het korte verhaal. De J.M.A. Biesheuvelprijs wordt volledig gefinancierd door middel van crowdfunding en zal jaarlijks uitgereikt worden op de vooravond van De Week van het Korte Verhaal. Deze prijs wordt toegekend aan de beste korteverhalenbundel in het Nederlands taalgebied.

Op zoek naar een bepaald werk van J.M.A. Biesheuvel? Of benieuwd welke titels van Biesheuvel te koop staan bij Boek2 Antiquariaat? Klik hier om het titelaanbod van Boek2 Antiquariaat te bekijken.  

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , . Bookmark de permalink.