Alles Mag – Dagblad ter verbreiding van het wantrouwen (1954)

In 1954 verscheen jaargang 1, no.1 van het satirische dagblad Alles Mag. Bij dat ene nummer is het gebleven. Een tweede nummer is nooit verschenen en Alles mag raakte in de vergetelheid. Dat is eeuwig zonde, want het waren zeker niet de minsten die aan dit eerste nummer meewerkten. Enkele namen uit het colofon: W.F. Hermans, Hugo Claus, Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Lucebert, Adriaan Morriën, Remco Campert, Simon Carmiggelt, en anderen.

image2 - kopie

‘Verschijnt onregelmatig en wordt met tegenzin uitgegeven door De Bezige Bij. […] De prijs per nummer is 50 cent,’ staat op de voorpagina van Alles Mag. Het satirische dagblad was een initiatief van het satirische maandblad Mandril dat tot januari 1953 bestond. [bron] In het blad staan verhalen, gedichten, illustraties en cartoons. Zo schreef Simon Carmiggelt het openingsverhaal ‘Op zij, op zij, want ik mag alles’ en verscheen van de hand van de toen 33-jarige Willem Frederik Hermans het verhaal ‘De dokter’.

Een genot om door deze geheel in zwart en rood gedrukte krant te bladeren, maar vooral een genot om al deze stukken te lezen. H.J.A. Hofland noemde Alles Mag in 2002 in NRC ‘hilarisch’. Bij verschijnen werd er ook in de krant over Alles Mag geschreven. Een journalist van Het Vrije Volk lijkt de naderende ondergang van het blaadje goed voorspeld te hebben en heeft het over ‘[…]het eerste (wellicht laatste) nummer […].’ [bron]

Hofland vermoedt dat Alles Mag te vroeg is verschenen: ‘De tijd was er nog niet rijp voor, de hele samenleving moest nog wat worden opgerekt en omgeturnd.’ Of het dagblad meer bestaansrecht gehad zou hebben als het later opgericht zou zijn, zullen we nooit weten. Het is jammer dat er maar één nummer is verschenen, maar dat maakt tegelijkertijd de vondst extra bijzonder. Want dat is het: een unieke, zeldzame vondst. Niks leukers dan iets bijzonders vinden waarvan je eerst nog niet wist dat het bestond.

Tegenwoordig is dit eerste (en dus ook laatste nummer) van Alles Mag wel wat meer waard dan de 50 cent die men er in 1954 voor moest betalen… Weten hoeveel? De verkoopinformatie staat op de website van Boek2 Antiquariaat.

image3

De achterpagina van Alles Mag, jaargang 1, no. 1.

Het gedicht van Annie M.G. Schmidt.

Een gedicht van Annie M.G. Schmidt.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.