Andreas Vesalius – De Humani Corporis Fabrica

IMG_2159Het boek De Humani Corporis Fabrica septem, geschreven in de zestiende eeuw door wetenschapper Andreas Vesalius Bruxellensis, was van grote betekenis voor de medische wetenschap. De titel van dit boek kan in het Nederlands vertaald kan worden als Zeven boeken over de bouw (fabrica) van het menselijk lichaam.

G.A. Lindeboom schrijft in zijn boek het volgende over het meesterwerk van Vesalius: ‘De Zuidnederlander Andreas Vesalius (1514-’64) schreef, tijdens zijn hoogleraarschap te Padua, het grote werk over de bouw van het menselijk lichaam, dat in 1543 te Basel verscheen en een nieuwe era in de anatomie inluidde: de zogenaamde Fabrica.’ Het boek was van grote invloed op de ontwikkeling van het onderzoeksveld van de fysiologie.

Wat Vesalius als wetenschapper kenmerkte, was dat hij durfde te twijfelen aan de IMG_2149medische kennis uit de oudheid die voor waar werd aangenomen. Door het ontleden van lichamen (die hij in eerste instantie zelf illegaal opgroef) onderzocht hij de bouw en werking van het menselijk lichaam. Hij was pas 28 jaar toen hij zijn wereldberoemde boek schreef. Door de vele nieuwe ontdekkingen die hij deed, wordt Vesalius gezien als ‘dé hervormer van de geneeskunde’. [bron]

Dit eeuwenoude en invloedrijke boek is in 1975 opnieuw uitgebracht door De Forel BV Publishers and Booksellers. Het is een zeldzame en indrukwekkende uitgave, met daarin Vesalius’ Opus Magnum uit 1543 (in het Latijn). G.A. Lindeboom heeft bij dit boek een uitgebreide Engelstalige introductie geschreven, die als los supplement is bijgevoegd. Het boek is voorzien van prachtige gedetailleerde illustraties. Het grootste gedeelte van deze tekeningen is, hoogstwaarschijnlijk, gemaakt door kunstenaar Jan Steven van Calcar.

Bij Boek2 staat een exemplaar uit 1975, als nieuw, te koop. U vindt dit boek en meer (verkoop)informatie hier.

Meer informatie over de markante wetenschapper Vesalius vindt u op deze website. Hier kunt u onder meer lezen hoe Vesalius zijn anatomische dissecties tot een publieksspektakel maakte.

Een aantal van de prachtige illustraties:

IMG_2151 IMG_2152 IMG_2155 IMG_2158

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht. Bookmark de permalink.