Bijzondere uitgave van de fabels van La Fontaine

Soms kom je wel hele mooie, bijzondere dingen tegen. Zoals deze zeldzame set bestaande uit twee boeken met daarin achtentwintig fabels van Jean de La Fontaine, uitgegeven in 1894: Choix de Fables de La Fontaine Illustrees par un groupe des meilleurs artistes de Tokio.

choix-de-fables-de-la-fontaine-illustrees-par-un-groupe-des-meilleurs-artistes-de-tokio

De twee boeken, met een zachte kaft, zijn voorzien van prachtige kleuren illustraties. In elk deel staan veertien van zulke illustraties. Het zijn de afdrukken van houtsneden, gemaakt door een groep 19e eeuwse Japanse kunstenaars. Het boek verscheen in zeer kleine oplage bij de Japanse uitgeverij Tsoukidji-Tokio: er zijn van dit boek in totaal slechts 350 exemplaren verschenen.

Het boek is samengesteld door P. Barbouteau en de fabels zijn naar verschillende talen vertaald. In meerdere Europese landen bleek deze luxe editie van het boek populair, het was een exportproduct. Deze bijzondere uitgave van Les Fables valt natuurlijk op door de kleurrijke en gedetailleerde illustraties, maar ook door het bijzondere papier waarop de fabels gedrukt zijn: Chirimen-Gami. Deze papiersoort, een soort crêpepapier, is gemaakt van moerbeiboomvezels en voelt aan als stof. In de prentkunst van de vroege negentiende eeuw werd dit soort papier vaak gebruikt.

Dit bericht is geplaatst in Boek2 Nieuws, Uitgelicht. Bookmark de permalink.