Het Geheim van Positief Denken en de Kracht van Alsof Denken

Peale Geheim van Posifief DenkenIn vervolg op mijn blog artikel over geluk, heb ik voor deze week een boek uitgezocht over positief denken en een filmpje over de kracht van Alsof Denken, het principe uit 1884 van de filosoof William James. De titel van het boek is: Het Geheim van Positief Denken, waarom sommige positief denkende mensen geweldig succes hebben.

Ik weet nog goed dat ik jaren geleden (2004) het idee opperde om mijn goed betaalde baan op te zeggen om een eigen tweedehands boekwinkel te starten. Ik gaf daarmee mijn zekerheid op en bijna iedereen keek me aan of ik helemaal gek geworden was. Ik verdiende een dik salaris en had een BMW als lease auto. Nu, 8 jaar later, ben ik nog steeds super blij dat ik de stap heb gezet en ga ik nog dagelijks met veel plezier naar mijn eigen zaak.

Vanaf het eerste moment heb ik de overtuiging gehad dat ik succesvol zou zijn. Het resultaat is dat we (mijn vaste medewerkster die sinds 2008 bij Boek2 werkt en ik) in 8 jaar een leuk bedrijf hebben opgebouwd met meer dan 60.000 titels direct uit voorraad leverbaar.

Naar mijn idee is dit resultaat vooral het gevolg van mijn altijd maar positieve houding ten opzichte van het boekenbedrijf. Natuurlijk hebben ook wij tegenslagen gehad, niet de kleinste ook, maar ook die zijn we altijd weer te boven gekomen (in een ander artikel ga ik wel een keer wat dieper op de tegenslagen in, zoals de onterechte inval van PostNL in 2011). Maar bottomline heeft mijn positieve mindset ons altijd weer verder gebracht, vandaar dat ik graag wat boektitels wil delen over positief denken.

De auteur van dit boek (originele titel: Why some positive thinkers get powerful results) Dr. Norman Vincent Peale heeft een reeks boeken geschreven over positiviteit. Door de manier van denken past hij uitstekend in het rijtje succesvolle auteurs als: Stephen R. Covey, Anthony Robbins, Wayne W. Dyer, Billy Graham, Dale Carnegy, Ben Tiggelaar.

De boeken van Dr. Norman Vincent Peale zijn niet moeilijk om te lezen, waardoor ze geschikt zijn voor een breed publiek. In Het Geheim van Positief Denken geeft Peale voorbeelden van gesprekken met mensen die hij tegenkomt. Een uitspraak die hij bijvoorbeeld doet is dat iemands falen meestal niet aan het werk ligt dat iemand doet. De oplossing ligt dan ook vaak niet in het veranderen van het werk, maar eerder in het veranderen van de persoon zelf. Mentale en spirituele verandering kan dan juist het het proces zijn dat een mens tot succes kan brengen. Het werk kan perspectief gaan bieden in plaats van de doodlopende weg die het altijd leek.

Grappig om dit nu te lezen, terwijl ik zelf 9 jaar geleden mijn baan vaarwel zei omdat het voor mij een doodlopende weg leek te zijn. Een tip die hij geeft is bijvoorbeeld dat je je best moet doen de mensen op je werk aardig te vinden en om jezelf te dwingen om van je werk te houden. Het komt niet vanzelf, maar als je je hier bewust op richt, dan zul je merken dat je het werk al snel veel leuker zult gaan vinden. Dit noemt hij het ´alsof principe´ een psychologisch principe dat mensen echt kan veranderen (uiteraard werkt dit alleen als mensen ook echt willen veranderen).

Bekijk dit filmpje maar eens over het ‘alsof principe’ van de grote filosoof William James en het onderzoek naar de gevolgen van het AsIf gedrag. In mijn eerdere blog met de 10 tips om een beetje gelukkiger te zijn, komt dit principe ook steeds terug. Het is een kwestie van volhouden, waarna het resultaat verbluffend werkt.

Wie echt wil, kan succes hebben in het leven. Men dient een positieve mindset te creeren, een doel te kiezen, dit doel te visualiseren, een strategie uit te zetten om dit doel te behalen, een plan te maken en te implementeren door gewoon aan de slag te gaan. Deze levensvisie wordt telkens vanuit een ietwat andere invalshoek uiteengezet en met vele voorbeelden geillustreerd.

Dr. Norman Vincent Peale heeft ondermeer onderstaande 7 boeken geschreven. Ze zijn eenvoudig te verkijgen (door ze te bestellen via onderstaande linkjes, steun je onze blog).

1: De Kracht van Positief Denken, een inspirerende gids om de dagelijkse problemen te overwinnen.

2: Het Geheim van Positief Denken, waarom sommige positief denkende mensen geweldig succes hebben.

3: De Kracht van Enthousiastme, hoe een positieve, blije levenshouding op te bouwen en te behouden.

4: De kracht van de opbouwende gedachte, intensiever leren door positieve verbeelding.

5: De kracht van uw verborgen energie, ontdek de grote mogelijkheden van uw plusfactor.

6: Uw dagelijks brood, een inspirerend dagboek voor een gelukkiger leven.

7: De kracht van creatief denken, één van de meest stimulerende boeken ooit geschreven.

Flaptekst Positief Denken Positief denken

Samenvatting:

Eenvoudige principes leiden tot geweldige resultaten.
– Dit openhartig geschreven boek kan het belangrijkste boek zijn dat u dit jaar zult lezen!
– Slachtoffers van de middelmatigheid hebben dat aan zichzelf te danken, zegt Dr. Norman Vincent Peale.
– Als u negatieve gedachten uitstraalt, krijgt u negatieve gedachten terug.
– Als u inspirerende gedachten van geloof, hoop en optimisme uitstraalt, zullen positieve gedachten naar u terugstromen.
– Dr. Peale vertelt u hoe u door positief denken tot geweldige successen kunt komen en hij geeft interessante aanwijzingen om uw twijfels te veranderen in zelfvertrouwen en uw idealen te verwezenlijken.
– Als u begrijpt waarom u het beoogde succes niet behaald heeft, kunt u nieuwe dromen en grotere idealen nastreven.
– U kunt alles wat uw succes in de weg staat overwinnen, wat voor moeilijkheden u ook ondervindt.

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *