Boekrecensie: Lieve Joris – De Hoogvlaktes

Lieve_Joris

Lieve Joris, heeft veel gereisd en over die reizen geschreven. Ze is in de Golfstaten geweest, ze heeft een verslag geschreven van de revolutie in Hongarije, ze heeft bij een Syrische vrouw in Damascus verbleven en ze heeft een boek over Mali geschreven. Maar het land dat haar het meeste trekt is toch wel het voormalig Belgische Kongo, later Zaïre geheten en nu weer gewoon Kongo. Haar eerste reis naar de Kongo maakte Lieve Joris toen ze op zoek ging naar de laatste restanten die van de Belgische overheersing waren overgebleven.


“De hoogvlaktes” is een verslag van een voettocht van 5 weken door dit afgelegen gebied in het oostelijk deel van Kongo. Er gebeurt niet veel tijdens de reis, maar wel krijg je als lezer een beeld van hoe de mensen hier leven. Vrienden van Lieve Joris waarschuwden haar voor deze tocht: “Wal ga je daar doen? Er valt bij ons niets te beleven. Mensen lopen weggedoken in hun kraag door de heuvels en kruipen om vier uur al in bed van verveling.” De waarschuwingen van mijn vrienden in het dal echoden in mijn oor. Je kon hier maar beter in beweging blijven, want zodra je halt hield, viel de tijd stil. Niemand had mij nodig, integendeel, ik stoorde: ik droeg geen paan, hield mijn wandelstok in mijn linkerhand, gaf geen getuigenis van mijn geloof, kwam geen molen of medicijnen brengen noch projecten opzetten of beurzen uitdelen – ja, wat deed ik hier eigenlijk? (blz 120).


Ik heb Lieve Joris een keer ontmoet toen ze een lezing gaf bij de boekhandel Broese in Utrecht, zo’n 5 jaar geleden. Op mijn vraag naar wie haar literaire voorbeelden waren noemde ze V.S. Naipaul en de Pool Ryszard Kapuscinski. Ook gaf ze aan nooit last van heimwee te hebben.


Als je het werk van Lieve Joris nog niet kent, dan zou ik niet met “De hoogvlaktes” beginnen, maar met een van haar eerdere boeken over Kongo, zoals “Terug naar Kongo” of “De dans van de luipaard”. Het boek lijkt misschien niet zo interessant, maar het is een mooie stijl geschreven en geeft een goede aanvulling op haar overige boeken. ( )

Recensie door Erik Scheffers uit Utrecht.

Bestel Hoogvlaktes nieuw voor €15,00 of 2e hands

Flaptekst:

Na drieënhalf uur lopen zagen we Mikalati liggen. Op de heuvelflank stonden honderden koeien met gewelfde hoorns; daartussen liepen mannen met hoeden en stokken heen en weer, keurend, prijzend. Uit het dal steeg een zacht gegons op, dat sterker werd naarmate we, laverend tussen de koeien, dichterbij kwamen. In de gekleurde vlek in de diepte tekenden zich strooien afdaken af. Daartussen krioelde het van pratende, lachende, gebarende marktgangers.

Zodra ze ons in de gaten kregen, stootten ze elkaar aan en algauw draaide de menigte zich als één man onze kant op.’ Bij Uvira, een provinciestadje in Oost-Congo, rijst een bergwand op waarachter de hoogvlaktes liggen, een onherbergzame streek zonder wegen of elektriciteit die door de Belgen nauwelijks gekoloniseerd werd. Het is een gebied zoals er in Afrika zovele zijn: een mengeling van militarisme, bijgeloof en profetieën regeert het dagelijks leven. De kolonel die er de scepter zwaait, wijst Lieve Joris een gids toe.

Ze trekken van markt naar markt, logerend in hutten bij lokale priesters en onderwijzers. Het landschap lijkt gedompeld in een Bijbelse rust, maar naarmate ze verder reizen, begint de macht van de kolonel te tanen en wordt de gids onzekerder. ’s Nachts bezweert de bevolking haar angst voor oorlog met opzwepende kerkdiensten.

Lieve Joris’ reis door Congo begon bijna twintig jaar eerder in het uiterste westen van het land, waar haar heeroom missionaris was. De hoogvlaktes in het oosten zijn als de laatste hindernis die ze moet nemen. In dit oude landschap komen herinneringen aan het dorp van haar jeugd met grote kracht naar boven.

Over Lieve Joris:

Lieve Joris is internationaal bekend als schrijfster van Terug naar Congo, Zangeres op Zanzibar, De Golf, De poorten van Damascus en Het uur van de rebellen. Dit laatste boek is inmiddels vertaald in het Frans, Engels en Duits. Hier is een overzicht van al haar boeken.

 • 1986 – De Golf
 • 1987 – Terug naar Congo
 • 1990 – De melancholieke revolutie
 • 1991 – Een kamer in Cairo (boekenweekessay)
 • 1992 – Zangeres op Zanzibar en andere reisverhalen
 • 1993 – De poorten van Damascus
 • 1996 – Mali blues
 • 2001 – Dans van de luipaard
 • 2006 – Het uur van de rebellen
 • 2008 – De hoogvlaktes
 • 2010 – Mijn Afrikaanse telefooncel
 • 2013 – Op de vleugels van de draak

Klik hier voor alle boeken van Lieve Joris via Boek2.nl

lieve-joris-de-golf

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *