Boek met een verhaal: ‘Een andere kraamkamer’

Zoveel boeken, zoveel verhalen. Wie dag in dag uit boeken verkoopt aan boekenliefhebbers, krijgt vaak bijzondere en persoonlijke verhalen te horen. Zo ook deze week weer, toen het boekje Een andere kraamkamer van Annie de Rijk werd gekocht.

annie de rijk‘Het is voor onze familie een heel bijzonder boekje’ zegt Wilma Temming over het boekje Een andere kraamkamer, dat ze bij Boek2 gekocht heeft. In dit boekje, dat voor het eerst verscheen in 1983, schrijft Annie de Rijk over haar jeugd, de herinneringen die zij heeft aan het Utrecht van rond 1920. Het is alsof Temming leest over de jeugd van haar moeder die rond dezelfde tijd op dezelfde plek woonde.

De ouders van Temming, maar ook haar grootouders, komen uit de Utrechtse buurt die rond de Walsteeg en de Springweg ligt. Zij woonden in een klein hofje achter Walsteeg. Na een speurtocht op het internet kwam Temming erachter dat het om het hofje ‘Frederiksoord’ ging. Vandaag de dag bestaat het hofje niet meer, het is gesloopt, maar de ingang is nog wel altijd zichtbaar. Tijdens haar zoektocht kwam Temming ook het boekje Een andere kraamkamer tegen. Schrijfster Annie de Rijk woonde in het hofje toen Temmings ouders daar ook woonden. De herkenbare poortdeur staat op de kaft van het boek afgebeeld.

‘Je kunt je voorstellen hoe leuk het is om iets tastbaars uit de tijd van mijn moeders jeugd te vinden,’ zegt Temming. Het was geen makkelijke tijd waarin de ouders van Temming opgroeiden. Honger en kou, de ziekten heersten in de stegen en natuurlijk kwam de oorlog. Temming herkent veel van de verhalen uit het boek. ‘Annie beschrijft onder andere het verhaal van de man die in beschonken toestand de singel in liep en verdronk, een verhaal dat ik thuis vele malen gehoord heb,’ zegt Temming. ‘Die man was namelijk de vader van mijn opa.’

Een andere kraamkamer wordt nu door Temming gebruikt bij het maken van een boekje en een familiealbum dat ze in december cadeau zal doen. ‘Het wordt vast een speciaal en ontroerend Sint-Nicolaascadeau’.

Familieportret

Bovenstaande een familieportret met daarop de familieleden van Temming die in de Walsteeg woonden.

Dit bericht is geplaatst in Boek met een verhaal met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.