Boek van de week: Phil Goulding: Klassieke Muziek, de 50 bekendste componisten en 1000 van hun beroemdste werken

Klassieke muziek: de 50 bekendste componisten en 1000 van hun beroemdste werken door Phil G. Goulding.

Recensie door Erik Scheffers uit Utrecht.

Na zijn pensionering besloot de Amerikaanse schrijver Phil Goulding zich bezig te houden met de westerse klassieke muziek. Hij had wel eens van Bach en Mozart Goulding Klassieke Muzieken Beethoven gehoord en ook wel eens een stukje muziek van hen geluisterd, maar verder kende hij nauwelijks een componist bij naam en al helemaal hun muziek niet. Hij was dus een volslagen leek. Hij stelde zich een eenvoudige vraag waarop het antwoord nog niet zo eenvoudig was: “Wat zijn de belangrijkste componisten en wat zijn hun belangrijkste werken”

Zeven jaar lang heeft hij zich in de bibliotheek gestort op boeken over klassieke muziek en heeft hij talloze cd’s beluisterd. Het resultaat is dit lijvige boek “Klassieke muziek: de 50 bekendste componisten en 1000 van hun beroemdste werken”.

Na een uitgebreide inleiding volgen 50 hoofdstukjes over deze componisten van nummer 1 Johan Sebastian Bach tot en met nummer 50 Alexander Borodin. Over de volgorde in belangrijkheid van de componisten valt veel te twisten (zo reken ik de niet vermelde Sergej Rachmaninov zonder meer tot mijn toptien), maar de tekstjes over de verschillende componisten zijn inhoudelijk interessant en prettig om te lezen. Steeds wordt iets over Goulding Classical musichun leven en werk verteld, geïllustreerd met citaten van kenners, al dan niet collega componisten. Ook wordt van iedere componist een aantal werken aanbevolen. Ik heb van het boek de inleidende hoofdstukken gelezen en tot en met de 12e componist op de lijst: Antonin Dvorak. Het boek is het best te gebruiken in combinatie met een goede cd-gids zoals die van Penguin of de “Gramophone classical good cd guide” ( )

Phil G. Goulding (1921–1998) was an American newspaper reporter. During his life, he worked for the government and private companies. In 1965-1967, he served as a Deputy Assistant Secretary of Defense for public affairs, and then, in 1967-69, as an Assistant Secretary of Defense for Public Affairs. After retiring from the government, he started anew in the oil industry as an executive and became a book author.

Kijk hier voor al onze boeken over klassieke muziek en CD’s.

KlassiekeMuziekLPs

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *