Boekverfilming: Thomas Rosenboom – Publieke werken

publiekewerkenVerfilming Publieke werken

Op 30 november vond de galapremière van de film Publieke werken plaats in het Concertgebouw van Amsterdam. Dat was geen toevallig gekozen locatie, een aantal scènes uit de film spelen zich hier af. Publieke werken is de verfilming van de gelijknamige historische roman van Thomas Rosenboom. De film, aangekondigd als ‘moderne filmklassieker’, draait sinds 10 december in de Nederlandse bioscopen.

Over het  boek

Publieke werken (1999) speelt zich af in het Nederland van de negentiende eeuw en vertelt het verhaal van twee neven: een apotheker in Hoogeveen en een vioolbouwer in Amsterdam.
De Amsterdamse vioolbouwer, Walter Vedder, komt erachter dat op de plek van zijn huis een groot hotel gebouwd zal worden: Het Victoria Hotel. (Een hotel dat daadwerkelijk gebouwd is, wie Amsterdam Centraal aan de centrumkant uitloopt, ziet het grote gebouw meteen.) Het Victoria Hotel zal hem moeten uitkopen. Vedder zet echter te hoog in en er wordt besloten om het hotel om zijn huis heen te bouwen.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Het Victoria Hotel, dat om het kleine huisje van Vedder heen gebouwd is.

Zijn neef, de Hoogeveense apotheker Anijs, wisselt zijn apothekersbestaan in voor liefdadigheidswerk. Hij wil de armoedige turfstekers uit de buurt helpen naar Amerika te verhuizen. Daar is een flinke som geld voor nodig. Een bedrag dat de Amsterdamse Vedder voor zijn huis verwacht te krijgen. Vanaf dat moment beginnen de levens van de twee neven in elkaar verwikkeld te raken. ‘Een even menslievend als beklemmend avontuur.’

De auteur heeft zich zelf niet bemoeid met de verfilming van zijn boek. ‘Ik kan het boek heel makkelijk loslaten,’ zei hij in een interview dat verscheen in De Filmkrant. Rosenboom vond het meteen leuk toen hij hoorde dat zijn boek verfilmd zou gaan worden. ‘Ik snap die schrijvers niet die daar moeilijk over doen. En nu ik de voorvertoning heb gezien… Ik schoot gewoon vol.’ zegt hij in dit korte interview, te zien op de Facebookpagina Publieke werken.

Van het boek Publieke werken staan twee exemplaren te koop (voor slechts €6,99 per stuk!) op de website van Boek2 Antiquariaat. U vindt deze boeken hier en hier.

Op Bol.com staat de filmeditie van dit boek te koop.

‘Het lijkt of Rosenboom een schets voor een roman van een laatnegentiende-eeuwse meester heeft gevonden en die met behulp van diens naslagwerken, encyclopedieën en dictionaires – op superieure wijze – heeft uitgewerkt.’ – Cyrille Offermans in Ons Erfdeel

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , , , . Bookmark de permalink.