Boekrecensie: Calder, Sculptor of Air

“Calder, sculptor of air” is een boek dat is uitgegeven ter gelegenheid van een grote tentoonstelling van het werk van Calder in Rome van 23 oktober 2009 tot 14 februari 2010.

Alexander Calder is een Amerikaanse kunstenaar die bekend is van zijn figuren van ijzerdraad en vooral van zijn mobiles. In het boek staan wat teksten die een toelichting vormen op zijn werk (***), maar vooral de prachtige illustraties van zijn kunstwerken zijn van belang (*****).

Calder-rode-mobielcalder-mobile

Calder was niet alleen beeldhouwer, hij was ook een verdienstelijk tekenaar en schilder. Op blz 74 en 75 staan prachtige schetsen in een paar lijnen die Calder van kamelen heeft gemaakt. Eind jaren 20 begon Calder met het maken van figuren van ijzerdraad, hij wist hiermee zelfs portretten te maken.

Calder-Alexander

Maar zoals gezegd, is Calder het bekendst van zijn grote beeldhouwwerken en vooral van zijn mobiles. De mobiles worden meestal ergens opgehangen en bewegen als gevolg van de wind. Als je wat werk van Calder in het echt wilt zien, dan kun je naar het Stedelijk museum in Amsterdam gaan. Het boek is moeilijk verkrijgbaar, maar voor de liefhebbers van Calder zeer de moeite waard. ( )

book-calder-sculptor-of-air

 


Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *