Complete boekenreeks Tom Poes

Mooie gebonden reeks van verhalen Tom Poes

Deze twaalfdelige reeks met Tom Poes verhalen, verscheen in 2006 in herdruk bij De Bezige Bij. ‘Toen hij zesentwintig was, tekende Marten Toonder voor het eerst Tom Poes. Drie jaar later debuteerde de stripheld in De Telegraaf.  […] Dertig jaar na de laatste uitgave zijn Tom Poes’ vroegste avonturen voor het eerst weer in druk,’ staat op het eerste deel.

Het eerste deel uit de reeks.

Het eerste deel uit de reeks.

 

Marten Toonder

Marten Toonder jr. (1912-2005) gaat in 1931 met zijn vader op reis naar Argentinië. Hier ontmoet hij Dante Quinterno, een tekenaar die is opgeleid door Walt Disney. Deze ontmoeting met Quinterno leidt ertoe dat Toonder ook tekenaar wil worden. In 1933 begint hij tekenlessen te volgen en werkt bij uitgeverij en drukkerij Nederlandse Rotogravure Maatschappij NV in Leiden. Hier tekent hij stripfeuilletons.

In 1941, in oorlogstijd, verschijnt het eerste stripverhaal van Tom Poes in De Telegraaf. Tom Poes neemt de plek van Mickey Mouse in. Toen De Telegraaf in 1944 een hoofdredacteur kreeg die lid was van de SS, stopte Toonder met het maken van de Tom Poesstrips voor deze krant. In plaats daarvan gaat hij aan de slag voor het illegale blad Metro. Hiervoor maakt hij onder anderen politieke cartoons.

Na de oorlog, in 1946 verschijnt Tom Poes maar liefst in vijftig verschillende kranten, in binnen- en buitenland. Het werk van Toonder is populair. In 1967 begint De Bezige Bij met de uitgave van een serie van 43 reuzepockets van Bommelverhalen. Hiermee krijgt Toonder literaire erkenning.

Geïnteresseerd? Deze boekenreeks staat te koop bij Boek2.

tompoes

 

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.