De Russische Bibliotheek van Van Oorschot

rbrb

Al 62 jaar worden er door uitgeverij Van Oorschot boeken uitgegeven in de Russische Bibliotheek. Het eerste deel in deze dundrukboekenreeks verscheen in 1953. Het zijn boeken voor liefhebbers van Russische literatuur, boeken die door velen verzameld worden. Werken van grote negentiende-eeuwse Russische schrijvers hebben een plek in deze reeks: Dostojevski, Gogol, Poesjkin, Toergenjev, Pisemski, en vele anderen.

Op 24 april 1953 verscheen in verschillende kranten het volgende persbericht: ‘In een serie “Russische Bibliotheek”, zullen bij de uitgeverij G.A. van Oorschot ongeveer 33 werken van klassieke Russische schrijvers der 19e eeuw verschijnen in vertaling van Charles B. Timmer.’ Charles B. Timmer vertaalde zeker niet alle werken zelf, dat zou ook niet te doen geweest zijn. Wat nieuw was aan het vertaalproces van de Russische Reeks, was dat Russische werken voor het eerst rechtstreeks en onverkort vertaald werden. Dus direct van het Russisch naar Nederlands, geen vertalingen van vertalingen meer.

In 2013 werd het zestig jarig bestaan van de Russische Bibliotheek gevierd. In een artikel dat naar aanleiding van het jubileum op de website Boekblad verscheen zegt Wouter van Oorschot: ‘De tijd van de reeksen en series is in feite voorbij, maar de Russische Bibliotheek bestaat na zestig jaar nog steeds en dat is niet voor niets. Zolang er gelezen wordt, zal er aandacht zijn voor de klassieke Russische auteurs.’

rbrbpBij Boek2 Antiquariaat komen met regelmaat boeken uit deze reeks binnen. U vindt deze boeken in de categorie ‘Russische schrijvers’, of door in de zoekbalk de term ‘Russische Bibliotheek’ in te voeren. Momenteel staan er werken te koop van I.A.Gontsjarow,  A.S. Poesjkin, M.E. Saltrykow, Anton P. Tsjechow, F.M. Dostojewski en Leo Tolstoj.

Boek2 is altijd geïnteresseerd in het overnemen van boeken uit de Russische Bibliotheek. Wilt u bepaalde exemplaren doorverkopen? Neem dan contact op.

 

Dit bericht is geplaatst in Boek2 Nieuws met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.