Uitgelicht: Boudewijn Büch

download (1)Boudewijn Büch (1948-2002) was een Nederlands schrijver, dichter, journalist en televisiepresentator. Hij studeerde Duits en Nederlands en in zijn studententijd schreef hij columns voor de universiteitsbladen Mare en Folia Civitatis.

Zijn poëziedebuut, Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs, verscheen in 1976. Daarna verschenen er nog drie dichtbundels van zijn hand. Zijn prozadebuut kwam vijf jaar na zijn poëziedebuut uit, in 1981, en had als titel De blauwe salon. Het boek is geschreven als een biografie. Naar mate het boek vordert gaat het verhaal echter niet meer over het leven van de beschreven man, maar wordt het beschrijven zelf beschreven. Een metafictionele tekst, waarin Büch regelmatig gebruik maakt van de filosofie van Spinoza. [bron]

9789054448617-269x406De kleine blonde dood is misschien wel het bekendste boek van Büch. Het boek kent twee verhaallijnen. Hoofdpersonage Boudewijn blikt in de ene verhaallijn terug op de problematische relatie met zijn door de oorlog getraumatiseerde vader. In de andere verhaallijn wordt de het hoofdpersonage als deze zelf vader is gevolgd. In deze verhaallijn wordt verteld dat Boudewijns vijfjarige zoontje Micky verongelukt. Na het verschijnen van dit boek werd de auteur steeds populairder. Het boek werd in 1993 verfilmd. De vraag of dit boek wel of niet autobiografisch was (had Büch echt een zoon?), is altijd onbeantwoord gebleven. Bij Boek2 staat het luisterboek van De kleine blonde dood te koop, voorgelezen door de auteur zelf.

Büch was een veelkunner. Hij verscheen met grote regelmaat op televisie. Naast schrijver was Büch een mediaman, hij was journalist en presentator van het programma ‘De wereld van Boudewijn Büch’. Büch heeft een groot en breed oeuvre nagelaten.

Klik hier voor het complete overzicht van Büch-titels die te koop staan bij Boek2 Antiquariaat.

 

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , . Bookmark de permalink.