Een bijzonder aangrijpend verhaal: Charlotte

Charlotte-pia-de-jong

Op maandag 25 januari werd een bijzonder boek besproken in De Wereld Draait Door. Aan tafel Robbert Dijkgraaf, Pia de Jong en hun 15-jarige dochter Charlotte. Een medisch wonder. Charlotte werd geboren met een zeldzame vorm van kinderkanker. De kersverse ouders krijgen te horen dat zij zich op het ergste moeten voorbereiden. Charlotte is ernstig ziek en zal dit niet overleven.
Ze kiezen ervoor om hun dochter een kort leven in een ziekenhuis, vol behandelingen, te besparen. Ze nemen haar mee naar huis. Er wordt een begraafplaats bezocht, nagedacht over het afscheid. Maar dan, na een jaar, blijkt Charlotte wonder boven wonder genezen te zijn. Pia de Jong schreef een boek over haar dochter, ze tekende het bijzondere en aangrijpende verhaal op. Het boek Charlotte (hier te koop) verscheen deze week bij uitgeverij Prometheus. Een recensent van het Limburgs Dagblad schrijft: ‘De Jong draait er niet omheen […] toch tilt ze dit persoonlijke verhaal naar een niveau dat verder gaat dan het persoonlijke, zoals alleen grote literatuur dat kan. Het persoonlijke algemeen maken, zodat de lezer ervaart dat het ook over hem of haar gaat. […] een baanbrekend boek als het gaat om literatuur die het particuliere weet te verbinden met het algemene.’

Schrijfster Pia de Jong (1961) debuteerde in 2008 met de roman Lange dagen. Daarna verschenen meerdere romans van haar hand. Voor NRC Handelsblad doet zij verslag van haar leven in Princeton, waar ze met wetenschapper Robbert Dijkgraaf en hun drie kinderen (waarvan Charlotte de jongste is) woont.

Bekijk hierboven het fragment uit De Wereld Draait Door.

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.