Even voorstellen… Hans Ebbink

BOEK2_JA_009

Hans Ebbink

Hans Ebbink (1957) is van oorsprong kunsthistoricus. Sinds 1 november is hij werkzaam bij Boek2 Antiquariaat. Hier houdt hij zich bezig met de bijzondere uitgaven die binnenkomen, de ‘niet alledaagse boeken’. Daarnaast loopt hij geregeld met een mijnwerkerslampje op zijn hoofd tussen de hoge boekenkasten van Boek2, op zoek naar boeken die door klanten besteld zijn.

Hans studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie moderne kunst. Zijn voorkeur voor eigentijdse kunst werd in 1999 gecombineerd met een andere grote liefde: boeken. In dat jaar begon Hans zijn eigen online antiquariaat, From Art to Book and Back Again (fatbaba), gespecialiseerd in moderne kunstboeken, kunstenaarsboeken en tentoonstellingscatalogi. De naam verwijst naar Warhol’s boek The Philosophy of Andy Warhol (From A to B & Back Again). ‘From Art to Book’ maakte Hans daar dus van, omdat het kijken naar kunst voor hem vaak op deze manier gaat. Je kijkt naar een kunstwerk, je leest er vervolgens iets over in een boek, je kijkt weer naar het kunstwerk…

Fatbaba werd eerst gerund vanuit huis en later vanuit een klein kantoortje in de binnenstad van Utrecht. Van hieruit verstuurde Hans zijn boeken naar klanten van over de hele wereld: van Nieuwegein tot Tokyo. Fatbaba heeft tot 2011 bestaan.

Sinds 2013 is Hans werkzaam als eind- en beeldredacteur voor de elfdelige boekenreeks Kunstkritiek in Nederland 1885-2015, waarin de receptiegeschiedenis van moderne en hedendaagse kunst centraal staat.

Als boekenliefhebber zit Hans op zijn plek bij Boek2. In de twee magazijnen, waarin meer dan 68.000 boeken staan opgeslagen, komt het geregeld voor dat hij een interessant (kunst)boek tegenkomt dat hij nog niet kent. Hij probeert het over het algemeen bij kijken te laten, want de tijd van het inkopen van boeken is voorbij. Daar komt bij dat ook Hans het welbekende probleem van de boekenliefhebber kent: er zijn altijd te veel mooie boeken en er is altijd te weinig ruimte in de kast.

Dit bericht is geplaatst in Boek2 Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.