Filosofie: Martha Nussbaum

Martha Nussbaum

Martha Nussbaum (1947) is een Amerikaanse filosofe en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago. In 1972 studeerde zij af aan Harvard, in de richting filosofie. Vervolgens doceerde zij eerst aan Harvard en vervolgens aan Brown University.  Zij houdt zich bezig met thema’s als klassieke filosofie, politieke filosofie en ethiek. Haar eerste boek, The Fragility of Goodness (1986) had ‘ethiek’ als onderwerp.

In haar carrière als filosoof houdt Nussbaum zich bezig met het ethische vraagstuk ‘wat is het goede leven?’ Hoe kunnen wij een goed leven leiden en welk politiek systeem is hier voor nodig? Volgens Nussbaum zijn er drie kwetsbaarheden die de mens kenmerken: dat waarden veranderen naar gelang situatie en omgeving, passie en hechting. Nussbaum ziet deze kwetsbaarheden niet als een zwakte of als iets wat overwonnen moet worden, maar wil er aandacht op vestigen. Emoties zijn voor Nussbaum een belangrijk thema. ‘In tegenstelling tot de stoïcijnen gelooft ze niet dat alle emoties irrationeel zijn. Veel emoties zijn intelligent. […] De leerling dient oog te krijgen voor eigen kwetsbaarheden. […] Nussbaum verzet zich hiermee tegen een ethiek die zuiver rationeel is.’ [bron]

Nussbaum mengt zich door het schrijven van recensies en artikelen voor tijdschriften regelmatig in het publieke debat. Daarnaast treedt ze regelmatig op als expert in rechtszaken.

De breekbaarheid van het goede

1001004004724676Bij Boek2 staat op dit moment Nussbaums werk De breekbaarheid van het goede te koop, in de vertaling van Patty Adelaar (eerste druk, verschenen in 2006). Een filosofische studie naar de opvattingen over geluk en afhankelijkheid in de klassieke oudheid. Dit boek, met als originele Engelse titel The Fragility of Goodness wordt gezien als Nussbaums meesterwerk. Ze gaat in op het ‘het fundamentele ethische probleem van de weerloosheid van het waardevolle.’ De zaken die klassieke filosofen zien als de basis voor een goed en gelukkig leven blijken vaak kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

 

Andere titels van Nussbaum bij Boek2

 

Dit bericht is geplaatst in Filosofie, Tips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.