Een kijkje in een wereld zonder de letter e

`t Manco by George Perec

Boekrecensie door Erik Scheffers uit Utrecht.

manco-george-perec

De Franse schrijver Georges Perec vroeg zich af of het mogelijk was om een complete leesbare roman te schrijven in het Frans zonder ook maar een keer de letter e te gebruiken. Tijdens het schrijven merkte Perec al snel dat juist door de vormbeperking zijn fantasie en creativiteit gestimuleerd werd.

40 jaar later maakte Guido van de Wiel deze Nederlandse vertaling, ook zonder de letter e te gebruiken. De hoofdpersonen van het boek dragen klinkende namen als Anton Vocalis, Douglas Haig Clifford of Olga Mavrokhordatus.

Wat opvalt in het boek is dat er nogal veel opsommingen in voorkomen. Ook worden ‘n, ‘t, ‘m of vijf stuks of ’n half dozijn veel gebruikt. Perec gebruikt nogal veel taalgrapjes in zijn tekst die me helaas meestal ontgaan.

Wat vind ik nu van dit boek? Ik heb het gelezen tot en met blz 49 plus de toelichting van de vertaler. Voor creativiteit en fantasie ***** en voor leesbaarheid slechts **. Erg leuk voor de liefhebbers van Oulipo (Franse literatuurstroming) en het werk van Battus. ( )

Oulipo staat voor Ouvroir de littérature potentielle (“Werkplaats voor potentiële literatuur”). Het is een los verband van Franstalige schrijvers en wiskundigen, en heeft als doel literaire werken te maken die aan bepaalde voorwaarden of beperkingen onderhevig zijn: littérature sous contraintes. Het kan daarbij gaan om beperkingen inzake het gebruik van letters, woorden, klanken, stijlen, enz. Deze beperkingen zijn niet alleen bedoeld als woord- en taalspelletjes, maar ook om de inspiratie en het vakmanschap van de auteurs aan te scherpen.

Oulipo werd in 1960 opgericht door Raymond Queneau en François Le Lionnais, samen met een twaalftal geestverwanten. Enkele andere bekende Oulipianen zijn de schrijvers Georges Perec en Italo Calvino.

Zelf ook benieuwd naar dit verhaal? Bestel hier een exemplaar nieuw voor 19,95 euro of tweedehands vanaf….

Andere werken van George Perec zijn

Species Of Spaces And Other Pieces [2008]

W Of De Jeugdherinnering [prive domein 2011]

An Attempt At Exhausting A Place In Paris

Things, A Story of the Sixties with a Man Asleep

Life – in this ingenious book Perec creates an entire microcosm in a Paris apartment block

Tips En Wenken Voor Wie Zijn Afdelingschef Om Opslag Wil Vragen

Thoughts Of Sorts [2009]

I Remember [moet nog verschijnen verwacht 2014 memoirs]

 

Blog2 is een initiatief van Boek2 Antiquariaat Maarssen. Boek2 heeft een ruim assortiment van meer dan 60.000 tweedehands boeken eenvoudig te bestellen via een online catalogus.

Boek2 Antiquariaat is sinds 2007 partner van bol.com. Wilt u online shoppen (ook voor andere artikelen dan alleen boeken) en tegelijkertijd Boek2 financieel een klein beetje steunen? Dat kan! Klik dan op deze banner:

Partner van bol.com (88x31)

Het kost u niets extra, maar bol.com geeft wel tot 4% commissie op al uw aankopen aan Boek2. Alvast bedankt voor u steun!

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *