Mooie boekenpakketten van Godfried Bomans

Prozaschrijver Godfried Bomans (1913-1971) was een echte verhalenverteller. Het was een schrijver die zijn waarnemingen op humoristische wijze op papier wist te krijgen. Dit is bijvoorbeeld te zien in zijn politieke satire, neem het boek Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas (1937). Het bekendst werd Bomans misschien wel met zijn boek Erik of Het klein insectenboek (1941), dat hij schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van dit boek werd in november 2013 de zestigste druk uitgeven, toen het boek opnieuw verscheen in het kader van de campagne van Nederland Leest. In 2004 werd dit boek verfilmd door Gidi van Liempd en werd meermaals bewerkt voor toneel.

Bomans schreef meer dan zestig boeken en stond bekend om zijn schrijfstijl. Hij schreef veel kortere verhalen en novellen, schetsen, sprookjes, gefantaseerde reportages, etc. Als inspiratiebronnen voor zijn werk noemde Bomans zelf de schrijvers Dickens, Hildebrand, Andersen en Van Deyssel. Tijdens zijn leven kreeg hij weinig officiële erkenning. Hij schreef voor verschillende kranten en opiniebladen en was regelmatig te horen op de radio of te zien op de televisie.

1001004002907807Een aanrader voor de Bomansliefhebber is het luisterboek Alleen op een eiland, waarop de uitzendingen van het gelijknamige radioprogramma uit 1971 te beluisteren zijn. Toentertijd een mediaspektakel, geproduceerd door Gé Gouwswaard. Het concept:  schrijver woont in totale afzondering op onbewoond eiland. De enige verbinding met de bewoonde wereld is een radioverbinding. Eerst Godfried Bomans een week, daarna Jan Wolkers. Beiden deden ze dagelijks verslag op de radio bij VARA-presentator Willem Ruis. De twee schrijvers hebben hun eenzame bestaan in hun tentje op Rotummerplaat elk op geheel eigen wijze ervaren. Dit leverde prachtige radiofragmenten op. Soms ontroerend, soms hilarisch, nooit saai.

Bij Boek2 zijn verschillende mooie leespakketten samengesteld uit het werk van Bomans. Bijvoorbeeld dit pakket, bestaande uit acht paperbacks. Of deze set, van twaalf boeken van Bomans. Klik hier voor het gehele overzicht van Bomansboeken.

216760

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.