Hannah Arendt – Eichmann in Jeruzalem

arendtHannah Arendt (1906-1975) is een Duits-Amerikaans-joodse filosofe en politiek denker. Zij heeft tijdens haar leven veel geschreven en nagedacht over totalitaire politieke systemen. Het meest bekende en meest bekritiseerde werk van Arendt is haar boek over het Eichmann-proces: Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil. Arendt was in 1961 in Jeruzalem om daar voor The New Yorker verslag te doen van het proces van SS’er Adolf Eichmann. Dit proces beschreef zij nog uitgebreider in haar boek Eichmann in Jerusalem, dat twee jaar later, in 1963, uitkwam. Dit boek veroorzaakte veel tumult en wordt tot op de dag van vandaag besproken en bekritiseerd.

arendteichmannDit werk werd in 2005 in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Atlas, in de vertaling van W.J.P. Scholtz en met een voorwoord van hoogleraar geschiedenis Ido de Haan. De Nederlandse titel luidt Eichmann in Jeruzalem. De banaliteit van het kwaad. Het boek is een verslaglegging van het Eichmann-proces, maar daarnaast ook een filosofische bespiegeling van het naziregime. Eén van de belangrijkste redenen waarom het boek zoveel losmaakte hangt samen met de ondertitel die Arendt aan het boek gaf: A Report of the Banality of Evil. Ze portretteerde Eichmann niet als een monster, maar als een banale hardwerkende crimineel. Een bureaucraat die de taken uitvoert die hem worden opgedragen door het totalitaire naziregime. Dit bijzonder interessante (en soms ook choquerende) boek is hier te koop.

arendtveoArendt schreef later in haar leven een groot aantal stukken over het thema van het Eichmann-proces: ‘het kwaad’. Deze stukken schreef ze naar aanleiding van de reacties die ze kreeg op haar verslag van het proces van de SS’er. In 2004 verscheen een bundeling van deze stukken bij uitgeverij Lemniscaat: Verantwoordelijkheid en oordeel.

Geïnteresseerd in het werk en leven van deze bijzondere vrouw? Wij raden de film Hannah Arendt, uitgebracht in september 2013, aan.

 

Dit bericht is geplaatst in Filosofie, Tips, Uitgelicht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.