Jubileumjaar: 50 jaar Privé-domein.

Privé-domein is de boekenreeks van uitgeverij De Arbeiderpers waarin egodocumenten van grote literaire schrijvers (uit binnen- en buitenland) gepubliceerd worden. Denk hierbij aan dagboeken, briefwisselingen, persoonlijke notities, memoires en autobiografieën. In 1966 verscheen de eerste Privé-domeintitel: Herinneringen aan mijn roomse jeugd van Mary McCarthy. Inmiddels zijn er in vijftig jaar tijd al 282 delen verschenen, en zullen er ook in het jubileumjaar weer een aantal nieuwe delen verschijnen.

De omslagen van enkele privé-domeintitels.

De omslagen van enkele privé-domeintitels.

De boeken worden door velen trouwe lezers verzameld. Dat komt deels doordat de boeken er zo mooi uitzien: Privé-Domein staat gelijk aan luxe voor de lezer. Het zijn mooie boeken die genaaid gebrocheerd zijn, met chique omslagen, allen voorzien van eenzelfde uniform en karakteristiek omslagontwerp. De laatste jaren verschenen de nieuwe delen als paperback met flappen, maar vanaf het jubileumjaar zullen de boeken weer ingenaaid gebrocheerd verschijnen. Op verzoek van velen, want dat is hoe de liefhebber de boeken graag ziet.

“Het goedgeschreven autobiografische verhaal verbindt je met karakters die je in het echte leven niet zo snel zou tegenkomen. De serie Privé-domein blinkt er al vijftig jaar in uit,” schreef Bert Wagendorp op 2 januari in de Volkskrant in een stuk met als titel ‘Ode aan privé-domein, legendarische serie’.

Wagendorp noemt Privé-domein een serie voor ‘verzamelaars die graag in antiquariaten neuzen of boekwinkeltjes.nl frequenteren’. Lang niet alle 282 delen zijn meer regulier verkrijgbaar. Een deel ervan wordt nog wel op bestelling gedrukt, als Printing on Demand-boek. Andere delen zijn echt alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar. 187 van de 282 tot dusver verschenen delen Privé-domein zijn uitverkocht. Wie informatie zoekt over de boeken uit de Privé-domeinreeks kan terecht op deze website. Per deel staat vermeld waar het boek over gaat, of het nog te koop is, hoe zeldzaam het is, etc.

Verzamelaars en andere geïnteresseerden zijn bij Boek2 aan het goede adres. Momenteel staan er 134 boeken uit de serie Privé-domein te koop.  Het gaat om de werken van Sylvia Plath, Multatuli, Sergej T. Aksakov, Julien Weverbergh, Jules Renard, Zinaida Hippius, Michel Onfray en vele anderen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.