Klaus Mann

Klausmann

Mann als sergeant in het Amerikaanse leger, in Italië (1944)

Klaus Mann (1906-1949) was de zoon van de bekende Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

In 1925, Klaus Mann was toen achttien jaar oud, publiceerde hij zijn eerste toneelstuk: Anja und Esther. Later dat jaar kwam zijn eerste novellenbundel uit, Vor dem Leben. 

Mann was open over het feit dat hij homoseksueel was. Zijn eerste roman, Der fromme Tanz wordt gezien als één van de eerste homoromans uit de Duitse literatuur.

Toen de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen, vluchtte Klaus Mann naar Amsterdam. Zijn werk werd meer geëngageerd. Hij richtte het antinazistische literair tijdschrift Die Sammlung op. Ook schreef hij in Amsterdam een van zijn bekendste werken, Mephisto. De roman vertelt het verhaal van een man die zijn ziel aan de nazi’s verkoopt in ruil voor een goede baan. In 1938 vertrok Mann naar de Verenigde Staten. Hij werd een Amerikaan, schreef verder en vocht aan de zijde van de geallieerden.

Na de Tweede Wereldoorlog had Mann moeite om zijn draai te vinden. Hij was verslaafd aan heroïne, zag de geopolitiek somber in en had last van een writer’s block. In mei 1949 maakte hij een eind aan zijn eigen leven.

In de serie Privé-domein verschenen boeken van Klaus Mann; de autobiografie Het keerpunt en zijn dagboeken, Opgejaagd, gedoemd, verloren. Dagboek 1933-1949. Meer lezen over het leven van Klaus Mann? Lees bijvoorbeeld de biografie Klaus Manngeschreven door Rudolf Wolff.

Klik hier voor het overzicht van boeken van Klaus Mann die te koop staan bij Boek2 Antiquariaat. 

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.