Lieve Joris – Op de vleugels van de draak

Lieve JorisOp de vleugels van de draak: reizen tussen Afrika en China.

Lieve-Joris-op-de-vleugels=van-de-draak-isbn-9789045024615

Afrika is een beetje een verloren continent. Terwijl overal in de wereld sprake is van een economische groei, worden de landen in Afrika al sinds de jaren 80 jaar na jaar armer.

Lieve Joris heeft veel gereisd door Afrika, met name door de republiek Kongo (het voormalige Zaïre). In eerste instantie ging ze op zoek naar het land waar haar oud-oom als missionaris heeft gewoond. Geleidelijk ging ze houden van het land en zijn bewoners. In “Op de vleugels van de draak” bekijkt Lieve Joris hoe de relatie is tussen de verschillende Afrikaanse landen en China.

Terwijl de Westerse landen steeds minder zaken lijken te doen springen de Chinezen in het gat in de markt dat is ontstaan. Overal in Afrika zorgen de Chinezen voor de infrastructuur, ze kopen op grote schaal grondstoffen en openen winkeltjes.

In het begin van het boek is Lieve Joris in Dubai. Daar ontmoet ze een aantal Afrikanen die hier inkopen doen, winkels hebben en vervolgens ook naar China reizen. Lieve Joris besluit om een Afrikaan naar China te volgen en te kijken hoe de relatie is tussen de Afrikanen en de Chinezen.

Zoals in al haar boeken is Lieve Joris zeer betrokken bij de mensen die ze ontmoet. Ze logeert bij mensen thuis, sluit vriendschappen en volgt hen overal. Zodoende ontstaat een genuanceerd beeld.

Lieve Joris is een van de 2 beste reisverhalenschrijvers die we hebben (samen met Carolijn Visser) en hoewel ik dit boek iets minder vond dan haar meesterwerk over Kongo “De dans van de luipaard” is het een genot om te lezen.

Waardering: **** (Boekrecensie door Erik Scheffers uit Utrecht)

isbn: 9789045024615 / Uitgeverij Augustus: 2013

Flaptekst: De vleugels van de draak vertelt wat er gebeurt wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten. Met die vraag trekt Lieve Joris, na jarenlang door Afrika te hebben gereisd, via Dubai naar China. Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, begeeft ze zich te midden van Afrikanen en Chinezen die als visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen, en beschrijft ze wat globalisering in hun leven betekent.

De Congolese commerçante die naar Dubai reist om inkopen te doen voor haar winkel, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt op een strijkplank in de straten van Zuid­-Afrika – met een magische mix van humor en heldenmoed voeren zij ons een wervelde wereld binnen, waarin Europa herleid is tot een museum.

Over Lieve Joris: De Vlaamse publiciste Lieve Joris heeft al heel wat reisverhalen op haar naam staan, die merendeels over Afrika gaan. Deze publicatie bundelt tien verhalen van reizen tussen Afrika en Azië, in het bijzonder tussen China en Afrikaanse landen als Congo en Zuid-Afrika. Het eerste verhaal speelt zich echter af in Dubai, waar Congolezen inkopen doen voor hun winkel thuis. De meeste verhalen zijn in China gesitueerd, in de steden Guangzhou, Beijing, Shanghai en Jinhua.

Zo vliegt de Malinese koopman drie keer per jaar naar Guangzhou om daar handel te drijven. En een Chinese kunsthistoricus verkoopt horloges op de straten in Zuid-Afrika. Joris vertelt van binnenuit over de Afrikanen en Chinezen die ze ontmoet. Zo krijgt men een goed beeld van hoe men in een andere samenleving zaken doet en wat de psychologische gevolgen zijn van de ontmoeting met andere culturen.

Bijzonder is dat het nu eens niet over westerse mensen en hun relatie met de zgn. tweede en derde wereld gaat, maar om de ontmoeting tussen Afrikanen en Aziaten. Behalve een overzichtskaart is het boek niet geïllustreerd.

Veel van het werk van Joris is in het Engels, het Frans en het Duits vertaald. Dit is een overzicht van haar boeken:

1986 – De Golf
1987 – Terug naar Congo
1990 – De melancholieke revolutie
1991 – Een kamer in Cairo (boekenweekessay)
1992 – Zangeres op Zanzibar en andere reisverhalen
1993 – De poorten van Damascus
1996 – Mali blues
2001 – Dans van de luipaard
2006 – Het uur van de rebellen
2008 – De hoogvlaktes
2010 – Mijn Afrikaanse telefooncel
2013 – Op de vleugels van de draak

Bestel hier andere titels van Lieve Joris

Zie ook ons andere artikel over het boek De Hoogvlaktes.

 

Blog2 is een initiatief van Boek2 Antiquariaat Maarssen. Boek2 heeft een ruim assortiment van meer dan 60.000 tweedehands boeken eenvoudig te bestellen via een online catalogus.

Boek2 Antiquariaat is sinds 2007 partner van bol.com. Wilt u online shoppen (ook voor andere artikelen dan alleen boeken) en tegelijkertijd Boek2 financieel een klein beetje steunen? Dat kan! Klik dan op deze banner:

Partner van bol.com (88x31)

Het kost u niets extra, maar bol.com geeft wel tot 4% commissie op al uw aankopen aan Boek2. Alvast bedankt voor u steun!

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *