Peter Watson – Ideeën [Ideas, a history from fire to Freud]

Peter-Watson-Ideeen-Ideas

Een boek voor iedereen die alles wil weten.

watson-ideeen-isbn-9789027433527

Boekrecensie door Erik Scheffers uit Utrecht.
“Ideeën” van Peter Watson is een kolossaal boek. Het bevat 878 blz tekst en daarnaast ook nog eens 81 blz met maar liest 3550 noten en een index van 61 blz.

De eerste geschiedsschrijvers uit de Griekse oudheid zoals Herodotus en Thuycidides hielden zich vooral bezig met politieke geschiedenis, het verhaal van koningen, oorlogen en veldslagen. Voor de korte termijn is zo’n aanpak natuurlijk interessant, maar als je gaat kijken naar hoe de wereld geworden is zoals hij nu is zijn andere zaken van groter belang. Dat zijn de mensen die ideeën hadden (uitvindingen, wetenschappelijke theorieën of ideeën op het gebied van filosofie, kunst of religie) die de mensheid vooruit hielpen.

In “Ideeën” begint het verhaal bij het temmen van het vuur, het ontstaan van taal en het maken van stenen werktuigen en gaat door met het uitvinden van de landbouw, het schrift en het wiel. Andere belangrijke uitvindingen die later in het boek ter sprake komen zijn oa: het papier, het magnetisch kompas, het buskruit, de mechanische klok, de boekdrukkunst.

Naarmate het boek vordert komt steeds meer de nadruk op wetenschappelijke theorieën en ontdekkingen te liggen: de heliocentrische hypothese van Copernicus, de waarnemingen van Tycho Brahe, de planeetwetten van Kepler, Galileo, Newton, enz.

Het boek is zeer veelomvattend. Na het lezen ervan heb je een redelijk gedetailleerd beeld (uitgezonderd de politieke geschiedenis) van hoe de wereld geworden is zoals hij nu is en wat wij er van weten.

Met afstand het meest interessante geschiedenisboek dat ik ooit heb gelezen. Het boek wordt vervolgd door “Grondleggers van de moderne tijd” waarin Watson een overzicht van de 20e eeuwse vorderingen op het gebied van de wetenschap.

Een flinke kluif om te lezen maar zeer de moeite waard.

Waardering: *****

Koop een exemplaar van Ideeën vanaf…..

book-peter-watson-ideeen-isbn-9789027433527

Klik hier voor de andere boeken van Peter Watson

Peter Watson: Ideeën: 2005: 878 blz: uitgeverij Het Spectrum: vertaald uit het Engels door: Rob de Ridder, Joost Zwart, Michel Janssens, Hans van Cuijlenborg, Gerard Grasman en Amy Bais. isbn: 9789027433527 [Oorspronkelijke titel: Ideas: a history from fire to Freud: uitgeverij Weidenfeld & Nicholson: 2005]

Zet dit boek op mijn verlanglijstje….

SAMENVATTING:

Ideeën begint bijna twee miljoen jaar geleden met de uitvinding van de vuistbijl. De auteur gaat na in hoeverre sommige van de door ons gekoesterde begrippen reeds bestaan zouden hebben voordat de mens taal tot zijn beschikking had. Het boek vervolgt zijn verkenningstocht door de tijd: niet over de politiek, de veldslagen of de verdragen van koningen, generaals en premiers, maar over de totstandkoming van de belangrijkste ideeën, die ons onderscheiden van dieren. Watson stelt een onderzoek in naar de eerste talen, en naar de eerste woorden, de geboorte van de goden, het begin van kunst, en de vergaande intellectuele gevolgen van het gebruik van geld. Hij beschrijft de uitvinding van het schrift, de eerste noties van recht, en legt uit waarom offers en de ziel blijvende onderdelen zijn van de godsdiensten. Hij verhaalt hoe men anders ging denken over het begrip tijd, hoe cijfers bedacht werden en hoe wetenschap, geneeskunde, sociologie, economie en kapitalisme ontstonden. Hij laat zien hoe de ontdekking van de Nieuwe Wereld voor eeuwig de manier van denken wijzigde en waarom de Chinese creativiteit na de Middeleeuwen wegzakte.

In de loop van zijn imponerende betoog laat Watson zien hoe door de eeuwen heen de ideeën van schijnbaar onvergelijkbare filosofen, astronomen, religieuze leiders, biologen, uitvinders, dichters, juristen en talloze anderen met elkaar verbonden zijn. Aristoteles wedijvert met Aquino, Ptolemaeus met Photius, Beethoven met Strindberg, Jefferson met Freud.

Ideeën is een canon van het menselijk denken en daarmee een oorspronkelijk werk. Elk hoofdstuk is een boek op zich dat de belangrijkste ontwikkelingen en inzichten geeft over de betreffende periode; en al die verschillende hoofdstukken over culturen, godsdiensten, maatschappelijke en technische ontwikkelingen zijn in één samenhangende visie bijeengebracht.

OVER DE AUTEUR PETER WATSON:
Peter Watson (1943) studeerde in Durham, Londen en Rome. Hij schrijft voor toonaangevende bladen als The Times, The Observer, The New York Times en The Spectator. Watson heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan en was presentator van televisieprogramma”s over de meest uiteenlopende onderwerpen. De laatste jaren is hij als archeologisch onderzoeker verbonden aan Cambridge University. Zijn in 2001 gepubliceerde boek Grondleggers van de moderne wereld Een geschiedenis van de 20e eeuw, waarin de ideeën en de mensen aan bod komen die de twintigste eeuw zo vernieuwend hebben gemaakt, was zowel in Nederland als wereldwijd een groot succes.

“In Ideeën De geschiedenis van het menselijk denken geeft Watson ons een verbazingwekkend overzicht van de intellectuele ontwikkeling van de mens, die alles omvat vanaf het ontstaan van taal tot de ontdekking van het onbewuste, met inbegrip van het idee van een fabriek en de uitvinding van Amerika, de aftakeling van de ziel in het 19e-eeuwse materialisme en de voortdurende ongrijpbaarheid van het Zelf.” John Gray in The New Statesman.

Over Grondleggers van de moderne wereld ‘Een geschiedenis van de 20e eeuw’: “Watsons boek is het bewonderenswaardige product van iemand die alles wil weten, die greep wil houden op het enorme terrein van de wetenschap, omdat hij ervan overtuigd is dat onze kennisvermeerdering de beschaving stapje voor stapje vooruit zal helpen.” Jan-Hendrik Bakker in Haagsche Courant.

 

Blog2 is een initiatief van Boek2 Antiquariaat Maarssen. Boek2 heeft een ruim assortiment van meer dan 60.000 tweedehands boeken eenvoudig te bestellen via een online catalogus.

Boek2 Antiquariaat is sinds 2007 partner van bol.com. Wilt u online shoppen (ook voor andere artikelen dan alleen boeken) en tegelijkertijd Boek2 financieel een klein beetje steunen? Dat kan! Klik dan op deze banner:

bol.com Partner

Het kost u niets extra, maar bol.com geeft wel een kleine commissie op al uw aankopen aan Boek2. Alvast bedankt voor u steun!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *