Ramses Shaffy fantastisch gespeeld door Maarten Heijmans

Ramses Shaffy dramaserie

Foto boven: Maarten Heijmans.

De AVRO heeft momenteel vierdelige dramaserie over het groots en meeslepende leven van de jonge Ramses Shaffy in de jaren ’60 tot eind jaren ’70. De hoofdrol wordt fantastisch gespeeld door Maarten Heijmans (1983). Thomas Cammaert (1984) speelt de rol van Joop Admiraal en Liesbeth List wordt gespeeld door Noortje Herlaar (1985). Zelf heb ik de eerste twee afleveringen gezien en ik kan niet wachten tot zaterdag, wanneer de derde aflevering op Nederland 2 komt.

Foto onder: Ramses Shaffy in resp. 1965, 1958 en 1955.

Ramses Shaffy in 1965Ramses Shaffy in 1958Ramses Shaffy in zijn jonge jaren

Voor aflevering 1: De Trein Naar het Noorden, Klik Hier.
De Trein naar het Noorden (za 11 jan 2014, 20:20)

Voor aflevering 2: Hallelujah Amsterdam, Klik hier.
Hallelujah Amsterdam (za 18 jan 2014, 20:20)

Voor aflevering 3: Ik Drink, Klik Hier.
ramses shaffy aflevering 3 uitzending gemist

Voor aflevering 4: Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk-en-Bewonder, Klik Hier.ramses shaffy aflevering 4 uitzending gemist

De serie laat de uitzonderlijke mens die Ramses was zien, en de invloed die hij op anderen heeft gehad. Ramses was ‘een vrije ziel’, zoals Liesbeth List vaak zegt. Dolend, soms eenzaam, maar vooral mateloos gretig en vol tomeloze passie.

Cast en creatives
RAMSES wordt geregisseerd door Michiel van Erp, het scenario is geschreven door Marnie Blok. Acteur Maarten Heijmans kruipt in de huid van Ramses Shaffy. Op zoek naar Mary Poppins-winnares Noortje Herlaar speelt Liesbeth List en Joop Admiraal wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Thomas Cammaert. Hij speelde dezelfde rol eerder in de musical Ramses.

Verhaal
RAMSES gaat over de jonge jaren van Ramses Shaffy en in zijn kielzog die van Joop Admiraal en Liesbeth List. Van begin jaren ’60 tot eind jaren ’70. Het zijn de jaren waarin Ramses de lieveling wordt van het Nederlandse toneel, Shaffy Chantant opricht en een nationale held wordt. Maar het zijn ook de jaren waarin hij uiteindelijk door drank en drugs ten onder gaat. En het zijn de jaren dat er veel in Amsterdam veranderde. De opkomst van de flower power, de vrije seks, de drugs en een veranderende moraal na de brave jaren ‘50.

Simone van den Ende
Simone van den Ende, Hoofd Kunst & Cultuur van de AVRO: “Ik ben ontzettend blij dat de AVRO deze bijzondere dramaserie gaat maken omdat Ramses een heel belangrijk persoon is geweest voor de Nederlandse cultuur. Ik verheug mij op de eigenzinnige regie van Michiel van Erp die samen met Marnie Blok ook verantwoordelijk is voor het script en daarmee een krachtig beeld schept van de charmante en complexe Ramses Shaffy.”


Biografie Maarten Heijmans (1983)

Maarten Heijmans studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Met Ian Bok maakte hij de voorstelling De Huilende Kers, waar ze de Fringe Award 2008 voor wonnen. Daarna was de voorstelling ook te zien op het Prague Fringe en het Edinburgh Fringe. Daarna was hij o.a. te zien in Verplichte figuren van en met Alex Klaassen, Arabische Nacht, Op Hoop van Zegen en De Wijze Kater.

Hij was op televisie te zien in o.a. S1ngle, Klokhuis, TiTaTovenaar en SpangaS. Momenteel is hij te zien in Soldaat van Oranje – de Musical. Vanaf maart 2014 speelt hij de rol van Vaslav Nijinski in de voorstelling Vaslav naar het waargebeurde verhaal over deze wereldberoemde balletdanser.

Biografie Thomas Cammaert (1984)

Thomas Cammaert studeert in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Daarna is hij te zien in tal van toneelproducties als Don Carlos, de 4-delige theatercyclus De Familie Avenier en De Avonden. In 2007 is Thomas voor het eerst te zien op het witte doek in Vermist van Jan Verheyen. Ook speelt hij rollen in de films Tiramisu en Sonny Boy.

Het is niet de eerste keer dat Thomas Joop Admiraal speelt, in 2011 speelt hij deze rol in Ramses Shaffy de Musical. Daarna volgen rollen in HEMA de Musical en dit seizoen in de musical Sonneveld. Met zijn rol in RAMSES maakt hij zijn tv-debuut.

Biografie Noortje Herlaar (1985)

Noortje Herlaar volgde tijdens haar opleiding aan het gymnasium zes jaar lang lessen op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam, waarna ze in 2003 startte met een opleiding Muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium.

In 2009 doet Noortje mee met het AVRO-programma Op zoek naar Mary Poppins die zij wint en waarna zij de titelrol mag spelen in de gelijknamige musical. Voor deze rol wint zij de Johnny Kraaijkamp Award voor Aanstorment Talent. Na Mary Poppins is zij in diverse musicals te zien waaronder Urinetown, De Producers en Saturday Night Fever.

Noortje was op televisie te zien in het ’t Spaanse Schaep en Moeder, ik wil bij de revue. Ook verleende ze haar stem aan diverse films en televisieseries, waaronder de Disneyfilms Toy Story 3, Gnomeo & Juliet en recentelijk Frozen.

Biografie Ramses Shaffy (1933)

Ramses heeft een nogal stormachtig en bewogen leven gehad. Het is eigenlijk een wonder dat hij nooit echt in de goot is terechtgekomen. Wel zonk zijn woonboot, werd hij failliet verklaard en raakte hij verslaafd aan bijna alles waar een mens maar verslaafd aan kan raken. Bovenal aan het leven!

Ramses Shaffy is op 29 augustus 1933 geboren in Neuilly-sur-Seine, een voorstadje van Parijs. Zijn eerste levensjaren brengt hij door in Cannes, samen met zijn alleenstaande moeder, een Poolse gravin van Russische afkomst. Zijn vader, een Egyptische diplomaat, zal Ramses pas een halve eeuw later voor het eerst ontmoeten. Omdat zijn moeder tbc krijgt komt hij op zesjarige leeftijd terecht bij een tante in Utrecht en wanneer ook die ziek wordt in een streng kindertehuis. Daarna wordt hij geadopteerd door een pleeggezin in Leiden. Hier krijgt hij een degelijke en liefdevolle opvoeding. Wanneer zijn echte moeder genezen is en hem – in een rijtuig! – wil komen ophalen besluit hij bij zijn pleegouders te blijven. Later zal hij zeggen dat hij zonder hen waarschijnlijk een zwerver of junk zou zijn geworden.

Ramses gaat naar de Toneelschool, en kan daarna als acteur aan de slag bij de gerenommeerde Nederlandse Comedie. De ‘jeune premier’ doet er menig hart sneller kloppen, onder meer als Arend in Vondel’s Gijsbregt. Maar echt zijn draai vindt hij pas wanneer hij in 1964 Shaffy Chantant opricht, een theatergezelschap waarin talentvolle jongeren als Liesbeth List, Louis van Dijk en Thijs van Leer naam zullen maken. Er worden gedichten voorgedragen en veel chansons gezongen. Want behalve met acteertalent is Ramses ook begiftigd met een weergaloze muzikaliteit. De sfeer van uitbundige artisticiteit en vrijheid valt uitstekend in het hippe Amsterdam van die dagen, hoewel Shaffy nauwelijks geëngageerd is. Tout Amsterdam komt naar Shaffy Chantant! Ook met prachtige solo-elpees als ‘Zonder bagage’ (1970) en de zogenaamde ‘zwarte elpee’ (1972) bewijst Shaffy daarna als kleinkunstenaar op eenzame hoogte te staan. Liedjes als ‘Sammy’, ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder’ en ‘We zullen doorgaan’ worden klassiekers die vrijwel iedereen kent.

Vanaf de jaren zeventig eist de alcohol een steeds grotere rol op in zijn leven, hoewel hij nog altijd mensen in vervoering weet te brengen met fantastische concerten. Ook zijn flamboyante levensstijl baart opzien. Kenmerkend is een verhaal dat Albert Mol ooit vertelde. Op een dag kwam Ramses hem in de Achterhoek opzoeken, per taxi vanuit Amsterdam. Hij had troost nodig, want lag overhoop met zijn toenmalige geliefde. Albert stopte hem in bad en deed daarna, om hem op te vrolijken, een rood strikje om Ramses’ piet. Deze reisde vervolgens – per taxi – vanuit de Achterhoek naar Maastricht, waar zijn vriend verbleef. Daar kwam het goed tussen de twee. Totdat het strikje van Mol tevoorschijn kwam en Ramses zich absoluut niet kon herinneren wie dat er omgedaan had.

Anekdotes genoeg die getuigen van een mateloos en meeslepend leven. Maar tegelijkertijd komt uit zijn liedjes vaak een andere Ramses naar voren. Een ingetogen Ramses, die een enorme behoefte heeft aan liefde, maar tegelijkertijd zo graag alleen is…

Begin jaren tachtig sluit Ramses zich aan bij de Bhagwan-beweging. Hij stopt met drinken, maar bekommert zich zo mogelijk nog minder om zijn carrière dan voorheen. In deze periode doet hij vooral weer als acteur van zich spreken. Begin jaren negentig viert Shaffy opnieuw triomfen, met zijn hoofdrol in de musical ‘De man van La Mancha’. Ook zijn laatste tour de chant, in 1997, krijgt goede kritieken. Datzelfde jaar verschijnt er een reisdagboek van zijn hand. Maar daarna wordt het stil rondom hem.

En dan is er in augustus 2002 de documentaire ‘Ramses, où est mon prince?’, van Pieter Fleury. In de film, op het Nederlands Film Festival dat jaar onderscheiden met een Gouden Kalf, wordt geen al te vrolijk beeld geschetst van de oud geworden artiest. Je ziet hem voor zich uit staren in het verzorgingshuis en samen met de andere oudjes meedeinen op een smartlap. De meeste recensenten zijn lovend over de film. Wel klinkt er in de reacties af en toe wat ‘on-Shaffiaans’ calvinisme door: Tsja, dat komt er nou van, wanneer je er maar op los leeft! Kwetsbaar is hij, zegt Ramses in de documentaire, “omdat het plezier zo vaak met argumenten wordt aangepakt.” Maar blijkens diverse interviews die hij daarna heeft gegeven, is Ramses inmiddels weer wonderbaarlijk opgekalefaterd. Charismatischer dan ooit maakt hij weer muziek, betovert, inspireert, fascineert…

Jammer dat mensen niet op de monumentenlijst worden gezet. De oude Shaf is in verval, een ruïne al bijna. Een hele mooie ruïne, die nog vol leven zit.

Bronnen:
http://www.shaffy.nl/index6.html
http://avro.nl/Ramses/over/default.aspx
Tekst: Sylvester Hoogmoed
Journalist Sylvester Hoogmoed beschrijft in zijn nieuwe Shaffy-biografie We zien wel! op compacte wijze het hectisch leven van de Nederlandse chansonnier. Met hem samenleven bleek onmogelijk: ‘Hij leefde in een droomwereld en alles wat daar niet in paste werd eruit gedonderd.’

Uitbreiding Ramses Shaffy verzameling

Wij hebben gisteren een LP gekocht: Liesbeth List zingt Mikis Theodorakis. Met daarop de Mauthausen-Liederen, Liedjes van spot, oorlog en liefde uit ‘De Gijzelaar’ van Brendan Behan. Deze LP wordt toegevoegd aan onze Ramses Shaffy verzameling.
LP Liesbeth Lits Zingt Theodorakis LP Liesbeth Lits Zingt Theodorakis achterkant

Bestel hier de Ramses Biografie – We zien wel, het wonderlijke leven van Ramses Shaffy.

Ramses Shaffy biografie

Ramses Shaffy on stage

Dit bericht is geplaatst in Helden met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *