Schrijf zelf eens een gedicht

gedicht

Bron: De Dikke Van Dale

Heeft u wel eens een gedicht geschreven? Geprobeerd om een bepaald beeld of gevoel in woorden te vatten? Een vers geschreven voor een liefje? Gedichten schrijven kan iedereen, wij geven graag een aantal tips.

  1. Lees veel gedichten van anderen, zo leer je dat er meer mogelijk is in een gedicht dan je aanvankelijk dacht. Doe inspiratie op bij andere dichters, maar ontwikkel wel je eigen stijl!
  2. Benoem emoties niet altijd direct, maar probeer ze in plaats daarvan door middel van je woorden bij de lezer op te roepen. Show, don’t tell.
  3. Vermijd clichés. Geen rode rozen, blauwe luchten en sprankelende ogen, etc. Verzin originele metaforen die je niet in honderden andere gedichten leest.
  4. Speel met de taal. Rijmen hoeft niet, maar lees het gedicht wel hardop voor om te horen of het een mooi ritme heeft (hoe is het metrum?) en of de klanken van de woorden goed bij elkaar passen.
  5. Schrijf over iets wat je persoonlijk aangaat of raakt. Een gedicht kan geëngageerd zijn, maar kan net zo goed gaan over iets kleins en persoonlijks.
  6. Leg niet alles uit in je gedicht, laat wat open. Een goed gedicht kan vaak op verschillende manieren geïnterpreteerd worden door de lezer.
  7. Laat de geschreven gedichten lezen door anderen, het liefst door iemand met een kritisch oog. Van opbouwende kritiek wordt het dichtwerk alleen maar beter.
  8. Het kan een leuke uitdaging en een goede training zijn om een gedicht te schrijven in een bestaande versvorm. We zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

Het sonnet
Een gedicht dat bestaat uit veertien dichtregels. De eerste strofe bestaat uit acht regels, de tweede strofe uit zes. De eerste acht regels hebben een abba baab of abba abba-rijmschema. In het rijmschema van de laatste zes regels wordt meer gevarieerd: aba bab, abc abc, aba baa, maar ook andere varianten zijn mogelijk.

Limerick
Oefenen met het schrijven van een gedicht met een strak metrum? Probeer de van oorsprong Engelse limerick eens. Iedereen kent dit ritme wel. Het schrijven ervan lijkt makkelijker dan het is. Heb je net het metrum en het rijmschema strak, ben je die onverwachte komische wending vergeten…

Haiku
Een kort Japans gedicht dat bestaat uit drie dichtregels. De eerste regel bestaat uit vijf lettergrepen, de tweede regel uit zeven en de derde regel weer uit vijf. Doordat dit gedicht zo’n compacte vorm heeft wordt de dichter gedwongen om het gewenste beeld of de op te roepen emotie op een kort maar krachtige manier op papier te zetten.

Ollekebolleke
Deze versvorm werd in 1974 in het Nederlands taalgebied geïntroduceerd door Drs. P. In Engeland bestond deze versvorm al langer. Het is een echte taalpuzzel om een kloppende ollekebolleke te maken. Zie hier waar een goede ollekebolleke aan moet voldoen.

Het figuurgedicht
Een gedicht vozeppelinor wie graag wil spelen met de typografie van het gedicht en dus met de bladspiegel. Een figuurgedicht is een gedicht waarin de vorm van het gedicht iets zegt over de inhoud van het gedicht. Het is meer een gedicht om naar te kijken dan om te lezen. Denk bijvoorbeeld aan de zeppelin van Paul van Ostaijen.

Natuurlijk bestaan er nog vele andere dichtvormen die uitgeprobeerd kunnen worden.
Schrijft u al vaak gedichten en wil u deze graag uitgeven? In een volgende blog zoeken wij uit op welke manieren dat het best aangepakt kan worden.

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht. Bookmark de permalink.