Elsschot: schrijver en reclameman

Willem Elsschot (1882-1960), pseudoniem van Alfons de Ridder, was een Vlaams dichter en romanschrijver. Elsschot groeide op in Antwerpen en was naast schrijver ook baas van zijn eigen reclamebureau: hij richtte in 1919 ‘Leclercq’ op. Dit bureau blijft tot zijn dood in 1960 bestaan. Ook toen hij de eigenaar werd van het publiciteitsbureau, bleef Elsschot als schrijver actief.

Elsschot debuteerde in het Antwerpse kunsttijdschrift Alvoorder, een blad dat hij in 1901 met literaire vrienden oprichtte. In 1921 schreef hij zijn eerste novelle, Een ontgoocheling. Andere werken die hij schreef waren onder anderen Lijmen (1924), Verzen van vroeger (1934) , Kaas (1933) en Het dwaallicht (1946).

Willem Elsschot, begin jaren dertig.

Willem Elsschot, begin jaren dertig.

 

Voor zijn werk ontving hij verschillende prijzen.

1938: De Interprovinciale Prijs van België
1948: Driejaarlijkse Staatsprijs voor het proza
1951: De Constantijn Huygensprijs

Het werk van Willem Elsschot kreeg enerzijds veel lovende reacties, maar werd ook bekritiseerd. Zijn werk wordt gekenmerkt de typische minimalistische schrijfstijl die de schrijver eigen is: cynisch en vol humor. Door sommigen wordt deze stijl als te karig beschouwd. Collega-schrijver Hugo Claus noemde het werk van Elsschot ‘Hollands en zuinig’. [bron] 

In 2011 verscheen bij uitgeverij Atheneum de biografie van Elsschot: Elsschot. Leven en werken van Alfons de RidderDeze biografie is geschreven door Vic van de Reijt. Bij Boek2 staan verschillende titels van Elsschot te koop. Denk aan PensioenLijmen/ Het been, Het tankschipEen ontgoocheling. Maar ook bijvoorbeeld een bundeling van Elsschots toespraken: Ik dank u allen zeer.

Deze en andere werken van Willem Elsschot vindt u hier.

76113

Ook te koop bij Boek2: Willem Elsschot – Verzameld werk, een gouden editie, gebonden met stofomslag, in een cassette. In 2005 uitgegeven door uitgeverij Atheneum. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst in Boekverfilming, Uitgelicht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.