Tip: Arjen Fortuin – Geert van Oorschot, uitgever

Geert van Oorschot, uitgever

Geert van Oorschot, uitgever

Dit boek werd gisteren besproken aan de tafel van De Wereld Draait DoorGeert van Oorschot, uitgever geschreven door literatuurcriticus Arjen Fortuin. Hij werkte zeven jaar aan de biografie van Van Oorschot. Woensdag 4 november promoveerde Fortuin op dit onderwerp.

Van Oorschot wordt in de uitzending van DWDD beschreven als ‘de ontdekker van belangrijke namen in de na-oorlogse Nederlandse literatuur én de man die ons liet kennismaken met de grote Russische schrijvers. […] Een zeer succesvolle boekenuitgever, een slimme zakenman, maar ook een opvliegend type, dat niet schroomde om ruzies met schrijvers in de rechtszaal te beslechten.’ Daarnaast werd een fragment getoond van een interview dat Mies Bouwman met Van Oorschot hield.

Bouwman: ‘Waarin verschilt u van een andere uitgever?’

Van Oorschot: ‘Ik ben een kleine uitgever, dat wil zeggen: ik heb een klein bedrijf. Ik geef alleen uit waarvan ik vind dat het literaire of politieke kwaliteiten bezit. Ik heb geen readers, mensen die mij raad geven, ik heb geen adviseurs. Ik vind het prettigste in mijn vak om die boeken uit te geven waarvan ik vind dat ze bijzonder de moeite waard zijn in enerlei opzicht.’

Het is een boek over een bijzondere, markante uitgever waar wij door het item van DWDD erg benieuwd naar zijn. U ook? Het boek is hier te koop.

 

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.