Tolkien – In de Ban van de Ring [Lord of The Rings]

J.R.R. Tolkien: In de ban van de ring: Uitgeverij Het Spectrum: Oorspronkelijke titel: The lord of the rings: Uitgeverij George Allen & Unwin Ltd. 1955: Vertaling: Max Schuchart: 1956: 1348 blz.

tolkien-in-de-ban-van-de-ring-eerste-drukFoto: Complete set van de 1e Nederlandse druk van: In de Ban van de Ring [Deel 1: De Reisgenoten + Deel2: De Twee Torens + Deel 3: De Terugkeer van de Koning]

Boekrecensie door Erik Scheffers uit Utrecht.

Tolkien verzon een complete fantasiewereld geheten Midden-Aarde. In deze wereld kwamen behalve mensen wezens als Hobbits, Elfen, Tovenaars en Orks voor. Het eerste boek dat hij schreef was “De silmarrillion”. Dit boek was niet zozeer een lopend verhaal als wel een opsomming van verhalen en gebeurtenissen uit deze verzonnen wereld.

tolkien-werkenFoto: [Set van 7 boeken van Tolkien] Boer Gilles van Ham + De Smid van Groot-Wolding + De Hobbit + In de Ban van de Ring Deel 1-3: De Reisgenoten + De Twee Torens + De Terugkeer van de Koning + De Silmarillion.

Tot de teleurstelling van Tolkien werd dit boek niet gepubliceerd (later na in de ban van de ring werd het alsnog gepubliceerd). In 1935 publiceerde Tolkien “De hobbit” een kinderboek over een vriendelijk wezentje, de hobbit, die graag at en gezellig een pijp rookte. Dit boek werd een enorm succes.

tolkien-hobbitFoto: Luxe uitgave: De Hobbit + De Silmarillion + Nagelaten Vertellingen [in cassette]

Aangespoord door het succes schreef Tolkien door een maakte nu een verhaal dat veel duisterder van toon was en ook veel complexer: “In de ban van de ring”.
“In de ban van de ring” is een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad.

In het begin van het boek erft de hobbit Frodo de ring van de macht die door Sauron gemaakt is en die door toeval in het bezit van zijn oom Bilbo terecht is gekomen (zie voor dat verhaal “De hobbit”. Gandalf de goede tovenaar komt erachter dat Frodo de ene ring in zijn bezit heeft en besluit dat deze vernietigd moet worden in de vuurberg in het land Mordor waar hij gesmeed is. Frodo gaat op pad en krijgt daarbij gezelschap van Sam en Merijn en Pepijn.

“In de ban van de ring” is een kruising tussen een sprookje voor volwassenen en een ouderwets avonturenverhaal. Er is een hele wereld bedacht waarbij de personages meestal niet zo uitgewerkt zijn. Ik heb het met veel plezier gelezen en hoewel ik het zeker niet het beste boek vind dat ik heb gelezen staat het hoog op mijn lijstje van favoriete boeken.

tolkien-ban-van-de-ring-spectrumFoto: Mooie uitgave van de 8e druk van het Spectrum: De Reisgenoten + De Twee Torens + De Terugkeer van de Koning + Aanhangsels [In de Ban van de Ring]

“In de ban van de ring” is 2 keer verfilmd. De eerste verfilming stamt uit 1980 en is een tekenfilm. Hierbij zijn vooral de kwade machten zwarte vlekken waar je niet echt prettig naar kijkt. Een bewonderenswaardige poging, maar in mijn ogen niet echt geslaagd (***).

De verfilming uit de jaren 2000-2003 van regisseur Peter Jackson is een feest om naar te kijken. Alle wezens waarbij je zelf een beeld moest vormen als je het boek las hebben nu een vorm gekregen. De hobbits, elfen, dwergen, tovenaars, enten, orks, urukhai zijn een feest om naar te kijken. De film is in het ruige berglandschap van Nieuw Zeeland opgenomen. Een minpuntje van de film is dat er erg veel aandacht wordt besteed aan de vechtscenes, maar dat is nu eenmaal het nadeel van iedere actiefilm. (****)
Waardering van het boek: *****

 

tolkien-sprookjesFoto: Tolkien – Sprookjes – uitgave Spectrum, gebonden met stofomslag.

 

tolkien-ban-van-de-ring-spectrum-02Foto: Tolkien – In de Ban van de Ring. De Reisgenoten – De Twee Torens – De Terugkeer van de Koning – Aanhangsels. Uitgave van Het Spectrum, isbn 9789027462718. Vertaling door Max Schuchart. Grote oplage.

 

tolkien-finn-and-hengestFoto: Tolkien – Finn and Hengest, The fragment and the episode.

 

Tolkien-the-book-of-lost-talesFoto: Tolkien – The Book of Lost Tales.

 

Tolkien-meneer-blijlevenFoto: Tolkien – Meneer Blijleven.

 

tolkien-bilbo-s-last-songFoto: Tolkien – Bilbo`s Last Song.

 

Tolkien-roverandom

tolkien-roverandom-english2 Foto’s: Roverandom Nederlandse Vertaling, gevolgd door de Engelse uitgave.

 

Tolkien-fotonovelFoto: The Lords of the Rings, The Fotonovel based on the novels The fellowship of the ring and The Two towers.

 

tolkien-brieven-van-de-kerstmanFoto: Tolkien – Brieven van de Kerstman.

 

tolkien-de-smid-van-groot-woldingFoto: Tolkien – De Smid van Groot-Wolding.

 

tolkien-the-lays-of-BeleriandFoto: Tolkien – The Lays of Beleriand.

 

tolkien-el-hobbit-spaanstalig-spanishFoto: Tolkien – El Hobbit [Spaanstalig]

 

the-tolkien-years-hildebrandt-greg-and-timFoto: The Tolkien Years by Greg and Tim Hildebrandt.

 

het-leven-van-tolkienFoto: Het leven van J.R.R. Tolkien – De enige geautoriseerde biografie en het boek dat inzicht geeft in de wordingsgeschiedenis van In de ban van de ring. By Humphrey Carpenter, vertaald door Max Schuchart.

 

the-tolkien-companionFoto: The Tolkien Companion by David Day.

 

Tolkiens-artFoto: Tolkien’s Art – A Mythology for England by Nitzsche, Jane Chance (prof. of English at Rice Uni Houston)

 

tolkien-in-de-schaduw-van-de-meesterFoto: In de schaduw van de meester, een eerbetoon aan J.R.R. Tolkien. Samengesteld door Martin H. Greenberg.

 

tolkien-mythologische-bronnenFoto: De wereld van Tolkien, Mythologische bronnen van In de Ban van de Ring. By David Day.

 

master-middle-earth-tolkienFoto: Master of Middle-Earth, The Fiction of J.R.R. Tolkien by Paul H. Kocher.

 

a-z-tolkien

Foto: A-Z of Tolkien by David Day.

Bekijk ook ons artikel over de bijzondere eerste druk in de Nederlandse vertaling.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *