Uitgelicht: De Gottmer Componistenreeks

Deze vierentwintigdelige Gottmer Componistenreeks is interessant voor echte (klassieke) muziekliefhebbers, conservatoriumstudenten en mensen uit het vak. Aan elk deel en elke pagina is te zien dat deze serie is gemaakt door muziekliefhebbers. De boeken staan boordevol informatie, maar zijn door de goede en vlotte schrijfstijl nooit saai. 

De Gottmer Componistenreeks is een begrip. Heinz Wallisch schreef in 1992 in het tijdschrift Ons Erfdeel: ‘Vrijwel alle liefhebbers van klassieke muziek in het Nederlandse taalgebied, die tevens belangstelling hebben voor boeken die over dit onderwerp zijn en worden uitgegeven, kennen de in de jaren veertig en vijftig verschenen Componistenreeks van uitgeverij Gottmer.’

In 1986 is Gottmer gestart met een nieuwe formule. De vierentwintig biografieën in deze serie zijn samengesteld uit authentiek materiaal (bijvoorbeeld brieven, dagboekfragmenten, gepubliceerde kritieken en beschouwingen en memoires van tijdgenoten). Wallisch schrijft over deze werkwijze: ‘Zo wordt afgezien van de (al te) veelvuldig gebruikte methode om de componist tot onnavolgbare held te verklaren, waarbij de algemeenmenselijke aspecten tekort komen.’

De boeken uit deze reeks geven een inkijk in zowel het persoonlijke als het professionele leven van de componisten. Natuurlijk staat het werk van de componist centraal, maar ook andere interessante informatie komt aan bod. Welke steden hebben gediend als inspiratiebron? Met wie schreven de componisten brieven en wat stond hierin? De boeken bestaan uit 200-280 pagina’s en staan vol foto’s en illustraties. In elk deel is achterin een nauwkeurige oeuvrecatalogus opgenomen, waarin de werken van de componist worden gepresenteerd in overzichtelijke categorieën.

De biografieën van vierentwintig van de belangrijkste componisten uit drie eeuwen muziekgeschiedenis zijn in deze reeks opgenomen. De redactie is in handen van Jos van Leeuwen. Boek2 heeft de complete set te koop staan. De componisten waarover geschreven is, zijn: Bach, Bartók, Berlioz, Beethoven, Brahms, Bruckner, Chopin, Debussy, Dvořák, Händel, Haydn, Liszt, Mahler, Mendelssohn, Mozart, Puccini, Schubert, Schumann, Sjostakovitsj, Stravinsky, Tsjaikovsky, Verdi, Vivaldi en Wagner.

Aanvankelijk zou de Gottmer Componistenreeks uit zestien delen bestaan, maar al snel bleken er met gemak nog acht delen bijgemaakt te kunnen worden. Genoeg interessante componisten, en net zo belangrijk: er was genoeg vraag naar nieuwe delen. De lezers wilden meer.

IMG_9804

De componistenreeks. Hardcover, kleurrijke omslagen. Goede inhoud en een mooie uitgave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.