Uitgelicht: Maarten ’t Hart

maartensmoestuin

’t Hart had een tijdlang zijn eigen tv-programma: Maartens moestuin.

Prozaschrijver Maarten ’t Hart (1944) debuteerde op 27-jarige leeftijd met het boek Stenen voor een ransuil. Een bekend en succesvol auteur werd hij toen niet meteen. ’t Hart schreef voor onder anderen NRC HandelsbladHollands Diep, De Haagse Post en Vrij Nederland. Zijn tweede roman, Ik had een wapenbroeder, verscheen in 1973. Het echte succes kwam pas toen in 1975 zijn verhalenbundel Het vrome volk werd bekroond met de Multatuliprijs. ’t Hart schrijft essays, korte verhalen en romans.

De echte doorbraak van ’t Hart was in 1978, toen hij het boek Een vlucht regenwulpen publiceerde. Dit boek was een echte bestseller. In 1981 werd dit boek verfilmd door Ate de Jong. In het boek belicht ’t Hart de ingewikkelde verhouding tussen mannen en vrouwen. Maarten ’t Hart is naast schrijver ook een groot kenner en liefhebber van klassieke muziek. In 2000 publiceerde hij bij uitgeverij De Arbeiderspers een boek over Johan Sebastian Bach. [bron]

Literatuurcritici hebben het werk van ’t Hart wel eens vergeleken met het werk van schrijvers als Dickens, Fontane en Vestdijk. Hij zou daarom niet genoeg vernieuwend zijn. Dat neemt niet weg dat de boeken van de auteur erg populair zijn en blijven. Zijn werk is vertaald in verschillende talen en wordt vooral in Duitsland ook veel gelezen.

Vorig jaar, in februari 2015, verscheen het boek MagdalenaEen boek over de band tussen de auteur en zijn moeder. In 2012 overleed ’t Harts moeder, Lena ’t Hart-van der Giessen op 92-jarige leeftijd. Na haar dood is Maarten ’t Hart begonnen met het schrijven van het boek dat gaat over haar gelovige leven. In het boek gaat de auteur het gesprek aan met zijn moeder. Het resultaat, een liefdevol portret, werd een grote beststeller.

 

maartenthart

Bij Boek2 staan ook boekenpakketten van Maarten ’t Hart te koop. Klik op de afbeelding voor meer informatie over de titels en de prijs.

Klik hier voor alle titels van Maarten ’t Hart (en boeken over de schrijver) die te koop staan bij Boek2 Antiquariaat.

Dit bericht is geplaatst in Tips, Uitgelicht met de tags , , , , . Bookmark de permalink.