Uitgelicht: ‘Meneer-zèlf komt een uurtje en andere verhalen’

Een boek dat onlangs bij Boek2 gekocht is, is nu onderdeel van de collectie van het online verzamelaarsplatform Charlotte Huiskes. Het gaat om het boek Meneer-zèlf komt een uurtje en andere verhalen van schrijver Theo Thijssen. Deze titel is opgenomen op de pagina waarop alles wordt verzameld wat met deze auteur te maken heeft. Artikelen, knipsels, en dus ook boeken.

Beeld: Verzamelaarscollectief Charlotte Huiskes

Beeld: Verzamelaarscollectief Charlotte Huiskes

Over het boek wordt het volgende geschreven op de website van het verzamelaarsplatform:
‘De korte verhalen in dit drukwerk zijn afkomstig uit de verhalenbundels Egeltje (1929) en Een Bonte Bundel (1935) van Theo Thijssen. Het is uitgegeven in 1972 in de serie ‘Cahiers voor letterkunde’ van Meulenhoff Educatief, Amsterdam, met enkele foto’ en een korte biografie en bibliografie.’

Verzamelaarscollectief Charlotte Huiskes
Deze website draagt sinds 9 maart 2015 het keurmerk van Online Musea, het platform voor verzamelaars. De site wordt gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag als onderdeel van een verzameling websites die een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Klik hier om de website te bezoeken.

Theo Thijssen (1879-1943) schreef zowel romans als korte verhalen. De belangrijkste thema’s in zijn werk waren het gezin en de school. Anton Korteweg en Mark Salverda noemden Thijssen een echte verteller en over die vertelstijl schreven zij: ‘Thijssen is nadrukkelijk als auteur aanwezig en geeft de lezer over het hoofd van de verhaalfiguren heen een knipoog van verstandhouding. Die verstandhouding ligt in de liefde voor het kind of – beter gezegd – in de voorliefde voor de wereld van het kind.’
Bron: Anton Korteweg, Mark Salverda – ’t Is vol van schatten hier…

Bekende werken van Theo Thijssen zijn onder andere Kees de Jongen (1923),  De gelukkige klas (1926) en In de ochtend van het leven (1941).

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht. Bookmark de permalink.