Uitgelicht: Mural Paintings in Thailand

Klaus Wenk – Mural Paintings in Thailand (1975)

pict2Er staan grote boeken in de kast van Boek2. Het nieuw binnengekomen werk Mural Paintings in Thailand (1975) is niet alleen groots in omvang, ook de inhoud is zeer de moeite waard. Klaus Wenk belicht in deze drie boeken op uitvoerige wijze één van de belangrijkste traditionele Thaise kunstvormen: de muurschildering.

Belangrijke momenten uit het leven van Boeddha, populaire verhalen over Boeddha, de hemel en de hel: het zijn voorbeelden van zaken die op de Thaise muurschilderingen, die grotendeels dateren uit de periode tussen 1770 en 1830, staan afgebeeld. Deze muurschilderingen werden vaak door Monniken in tempels gemaakt om het Boeddhisme te kunnen overbrengen aan de mensen die niet konden lezen. Het zijn schilderingen uit de tijd waarin de Thaise kunst nog niet onderhevig was aan de invloeden van de Westerse kunst.

De muurschildering bewaren
De Duitse academicus Klaus Wenk, gespecialiseerd in Thaise literatuur en kunst, wilde met het uitbrengen van Mural Paintings in Thailand deze Thaise muurschilderingen ‘conserveren’. Dat was noodzakelijk, omdat zij snel verloren gaan door het tropische klimaat van Thailand en doordat veel van de schilderingen erg kwetsbaar zijn. In dit bijzondere werk staan vele muurschilderingen beschreven en afgebeeld die het risico lopen te verdwijnen. Wenk heeft ze belicht, opdat zij toch niet helemaal zullen verdwijnen.

Drie delen
Mural Paintings in Thailand, door Greeley Stahl vertaald uit het Duits (oorspronkelijke titel: Wandmalereien in Thailand), bestaat uit drie grote, indrukwekkende delen: één indexboek met informatie over de muurschilderingen en twee boeken met daarin tweehonderd prachtige kleurenfoto’s. Het is een luxe uitgave, wat zeker ook blijkt uit de papierkeuze. De boeken zijn geprint op speciaal geproduceerd, dik, houtvrij papier. De boeken zijn hierdoor beschermd tegen de zaken waardoor de Thaise muurschilderingen juist worden aangetast: vochtigheid en de tijd.

Kijk voor verkoopinformatie op www.boek2.nl.

Mural paintings

[Bron: Andrew Gosling – Asian Treasures. Gems of the written word]

Dit bericht is geplaatst in Boek2 Nieuws, Uitgelicht. Bookmark de permalink.