Wie waagt zich aan Ulysses?

Eerste paperbackeditie
In 1922 verscheen Ulysses, het wereldberoemde modernistische boek van James Joyce. Bij Boek2 staat een complete set, bestaande uit twee delen, te koop. Deze tweedelige set komt uit 1932 en bijzonder is dat dit de eerste paperbackeditie van Ulysses is.
Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

DSCF7322

De set zoals deze te koop is. De eerste paperbackeditie!

DSCF7323

Ulysses, boek I & II

Nederlandse vertaling
Voor wie zich wel aan Ulysses wil wagen, maar het boek liever niet in het Engels leest, is de meest recente vertaling van Bindervoet en Henkes (2012) een goede optie. Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes hielden zich ook voor 2012 al bezig met het wereldbekende boek van James Joyce. In 2004 verscheen van hun hand het boek Bloemsdag. De titel van dit boek is een verwijzing naar Joyces ‘Bloomsday’,  zo wordt de dag genoemd die de schrijver in Ulysses beschrijft. Het hele verhaal speelt zich af op deze dag, 16 juni 1904, in de stad Dublin.
In het boek Bloemsdag hebben Bindervoet en Henkes de Ulysses ‘vernederlandst’. Zij beschrijven eveneens één dag in één stad: het Amsterdam van 30 maart 2004.

‘Het boek is een must voor de Joyce-liefhebbers. In de eerste plaats als hebbedingetje. In de tweede plaats als geslaagde verwerking van diens taalvirtuositeit. Bindervoet en Henkes ontvouwen het verhaal in een Joyciaanse, maar toch eigen taal; het verhevene, het melige (een personage Anton Wachterromans noemen) en het poetische vormen een cocktail die smaakt naar, nee, misschien niet naar meer, maar wel naar een herlezing.’

– Chrétien Breukers

Het boek Bloemsdag is hier te koop.

 

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht. Bookmark de permalink.